13:23 / 08.07.2020.

Autor: Kristina Pešić/T.D./Dnevnik u podne/IMS/HRT

SAD se i službeno povlači iz WHO-a

-

-

Foto: - / -

Dosadašnje stajalište da se virus prenosi kapljičnim putem, Svjetska zdravstvena organizacija revidirala je priznanjem da se pojavljuju dokazi o prijenosu virusa i zrakom.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu približio se 12 milijuna, a četvrtina svih slučajeva je u najviše pogođenim - Sjedinjenim Američkim Državama. Sve više saveznih država bilježi rekordan broj novih slučajeva, a Florida se suočava s manjkom bolničkih kreveta u jedinicama intenzivne njege. Istovremeno, izlazak SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije i službeno je potvrđen, a na snagu stupa 6. srpnja 2021.

Prvo je Donald Trump privremeno stopirao financiranje Svjetske zdravstvene organizacije, uz optužbe da propagira kineske dezinformacije o koronavirusu. Zatim ga je uvjetovao "određenim poboljšanjima". Sad kad se i službeno povlače iz članstva, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da im Amerikanci duguju 200 milijuna dolara. Dio stručnjaka smatra da tim potezom žele izbjeći obvezu dijeljenja cjepiva.

- Ako ste član Svjetske zdravstvene organizacije, vaše tvrtke moraju se odreći prava na određeni patent, a američke tvrtke to ne žele. SAD želi prvo sebi osigurati cjepivo, govori Eric Feigl-Ding, epidemiolog sa Sveučilišta Harvard.

Dok u SAD-u iz desetaka bolnica stižu vijesti da na jedinicama intenzivne njege nema slobodnih kreveta, predsjednik inzistira da se na jesen više od 50 milijuna djece vrati u škole.

- Izvršit ćemo pritisak na guvernere i sve ostale da se otvore škole zato što je to iznimno važno i za zemlju i za dobrobit učenika i roditelja. Svi to žele. I tate, i mame, i djeca, kaže Donald Trump, američki predsjednik.

Na dan kad u Melbourneu građani počinju živjeti u izolaciji, savezna država Viktorija bilježi 134-ero novozaraženih. Zbog zatvaranja granice s Novim Južnim Velsom, od ponoći se stvaraju redovi.

- Ovo što se događa u Melbourneu, može se dogoditi i u bilo kojem drugom gradu. Zato moramo poduzeti sve da to spriječimo. Svi smo mi sada građani Melbournea i Viktorije, ističe Scott Morrison, australski premijer.

Dosadašnje stajalište da se virus prenosi kapljičnim putem, Svjetska zdravstvena organizacija revidirala je priznanjem da se pojavljuju dokazi o prijenosu virusa i zrakom. Upozorilo je na to gotovo 240 međunarodnih znanstvenika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!