11:46 / 28.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

SAD se ne vraća u Otvoreno nebo, Rusija kaže da je to politička pogreška

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Sjedinjene Države obavijestile su Rusiju da se ne vraćaju u sporazum Otvoreno nebo, što je Moskva nazvala političkom pogreškom uoči summita u lipnju, objavile su u petak ruske novinske agencije.


SAD je rekao Rusiji u četvrtak da se neće vratiti sporazumu koji je Washington napustio u studenom i optužio Rusiju za kršenje  odredbi tog sporazuma, što Moskva odbacuje. SAD je izašao iz sporazuma u vrijeme administracije Donalda Trumpa, a Rusija se nadala da će novi predsjednik Joe Biden promijeniti tu odluku.

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov rekao je da je Moskva razočarana, ali ne i potpuno iznenađena tom odlukom, objavila je u petak novinska agencija RIA.

- To nas sigurno ne usrećuje, razočaravajuće je jer je SAD propustio još jednu šansu (...) da pozitivno pridonese zadatku jačanja sigurnosti u Europi, rekao je Rjabkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden trebaju održati summit u Ženevi u lipnju, a Rjabkov je upozorio da američka odluka nije stvorila pogodno ozračje za rasprave o kontroli naoružanja.

- SAD je učinio još jednu političku pogrešku nanijevši novi udarac europskom sigurnosnom sustavu, rekao je Rjabkov, a prenosi novinska agencija TASS.

Otvoreno nebo je međunarodni sporazum iz 1992. godine koji omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica i dopušta nenaoružane nadzorne letove nad zemljama članicama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!