21:59 / 07.07.2020.

Autor: T.V./HRT

SAD se povlači iz Svjetske zdravstvene organizacije

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: - / REUTERS

Nakon više od 70 godina članstva, SAD su odlučile izaći iz WHO-a.
Izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stupit će na snagu 6. srpnja 2021. godine, objavili su Ujedinjeni narodi u utorak nakon što je prošlo više od mjesec dana da su primili službenu obavijest o tome od američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je morao godinu dana ranije obavijestiti o povlačenju SAD-a iz WHO-a kojoj je službeni Washington dužan plaćati financijsku potporu. Sjedinjene Države duguju WHO-u više od 200 milijuna dolara, stoji na službenim stranicama WHO-a.

Nakon više od 70 godina članstva, SAD su odlučile izaći iz WHO-a nakon što je Trump optužio tu organizaciju da je postala marioneta Kine u trenutku kada je svijet zahvatila pandemije koronavirusa. Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine.

- Glavni tajnik trenutačno provjerava sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom jesu li ispunjeni svi uvjeti za takvo povlačenje, rekao je glasnogovornik WHO-a Stephane Dujarric.

Trump je u travnju zaustavio financiranje organizacije koja broji 194 članica, a zatim je u pismu od 18. svibnja dao WHO-u trideset dana da se obveže na reforme. Najavio je da će Sjedinjene Države napustiti WHO za manje od dva tjedna kasnije.

WHO je neovisno međunarodno tijelo koje surađuje s UN-om. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ističe da je WHO "apsolutno kritičan prema svjetskim naporima za ostvarivanje pobjede u ratu protiv COVID-19."

Trump dugo prezire multilateralizam budući da se usredotočio na program "America First". Otkako je preuzeo dužnost, napustio je UN-ovo Vijeće za ljudska prava, UN-ovu agenciju za kulturu, globalni dogovor za borbu protiv klimatskih promjena i iranskog nuklearnog sporazuma. Također je smanjio financiranje UN-ovog fonda za stanovništvo te UN-ove agencije koja pomaže palestinskim izbjeglicama.

Senator Robert Menendez, glavni demokrat u Senatskom odboru za vanjske poslove, u utorak je objavio vijest.

- Kongresu je stigla obavijest da je POTUS službeno povukao SAD iz WHO-a usred pandemije. Nazivanje Trumpovog odgovora na COVID kaotičnim i nekoherentnim nije dovoljno. To neće zaštititi američke živote ili interese - Amerikance ostavlja bolesnima a Ameriku samu, napisao je.

Dužnosnik State Departmenta također je potvrdio da je "obavijest Sjedinjenih Država o povlačenju koje stupa na snagu 6. srpnja 2021. godine, podnesena glavnom tajniku UN-a".

Trumpova najava da će SAD prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju izazvala je zabrinutost u svijetu, uključivo među američkim saveznicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!