07:18 / 20.06.2018.

Autor: M.M./Hina

SAD se povukao iz UN-ova Vijeća za ljudska prava

-

-

Foto: - / -

SAD se povlači iz Vijeća za ljudska prava UN-a, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, ističući da je riječ o 'licemjernom tijelu koje služi samo sebi'.
Sjedinjene Američke Države povlače se iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, ističući da je riječ o licemjernom tijelu koje služi samo sebi.

Hale je kazala da se Washington odlučio na povlačenje iz Vijeća jer druge države nisu imale hrabrosti da se priključe američkoj borbi kako bi se to tijelo reformiralo. No, dodala je da taj korak ne znači i američko povlačenje iz angažiranja u vezi s ljudskim pravima.

Do najavljene odluke o povlačenju SAD-a iz tog UN-ova tijela došlo je samo dan nakon što je šef UN -a za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trumpovu administraciju zbog razdvajanja migrantske djece od roditelja na granici SAD-a, javljaju agencije.

Europska unija priopćila je da odluka Trumpove administracije riskira potkopati ulogu SAD-a kao pobornika i zagovornika demokracije na svjetskoj sceni.

Glasnogovornica EU-a Maja Kocijančić priopćila je da Unija ostaje čvrsto i pouzdano posvećena tom tijelu sa sjedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja.

I britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da je odluka SAD-a o povlačenju iz UN-ova Vijeća za ljudska prava za žaljenje i istodobno poručio da potpora Britanije Vijeću ostaje nepromijenjena.

S druge strane kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pozdravio je hrabru odluku Trumpove administracije i istaknuo da je Vijeće pristrana, neprijateljska i antiizraelska organizacija koja je iznevjerila svoju misiju zaštite ljudskih prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!