19:00 / 24.02.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

SAD se želi vratiti u Vijeće za ljudska prava UN-a

UN-ovo vijeće za ljudska prava

UN-ovo vijeće za ljudska prava

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je da će SAD ove godine tražiti povratak u UN-ovo Vijeće za ljudska prava, te zamolio potporu svih članica. 

Amerika je iz njega izašla u lipnju 2018., za mandata Donalda Trumpa, a administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena ovog se mjeseca vratila kao promatrač.

- Budući da se SAD ponovno priključio radu ovog tijela, apeliramo na Vijeće za ljudska prava da povede računa o tome kako funkcionira. To uključuje i nerazmjeran fokus na Izrael. Stanje ljudskih prava u Izraelu i na području Palestinske samouprave mora se tretirati na jednak način, kao i u slučaju svake druge zemlje. Usredotočit ćemo se i na to da članstvo u Vijeću podrazumijeva visoke standarde u poštovanju ljudskih prava. Zemlje s najlošijom praksom kada je riječ o ljudskim pravima ne bi trebale biti članice ovog Vijeća, kazao je Antony Blinken

video thumb

Godišnji izbori za trogodišnje članstvo u Vijeću s 47 članica trebaju se održati na Općoj skupštini UN-a u listopadu. Velika Britanija, Kina i Rusija su među trenutačnim članicama. Vijeće, osnovano 2006. godine, na dnevnom redu svake sjednice ima samostalnu točku o palestinskim teritorijima, jedino pitanje s takvim tretmanom čemu su se usprotivile i demokratska i republikanska administracija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!