11:38 / 07.09.2018.

Autor: P.F./HRT

SAD: Sirija priprema kemijsko oružje za napad na Idlib

-

-

Foto: - / -

I visoka predstavnica UN-a za pitanja razoružanja upozorila je kako je neprihvatljivo da bilo koja strana koristi kemijsko oružje i pod bilo kojim okolnostima.
Novi savjetnik State Departmenta za Siriju Jim Jeffrey izjavio je kako postoji mnogo dokaza da snage sirijske vlade u Idlibu pripremaju kemijsko oružje te je upozorio na rizike ofenzive na posljednju veliku pobunjeničku enklavu u Siriji.

Istaknuo je da bi napad ruskih i sirijskih snaga te uporaba kemijskog oružja izazvali golem priljev izbjeglica u jugoistočnu Tursku.

Visoka predstavnica Ujedinjenih naroda za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu upozorila je kako je neprihvatljivo da bilo koja strana upotrebljava kemijsko oružje i pod bilo kojim okolnostima. Želim ponoviti kako je od vitalne važnosti da se primjenjuju humanitarna načela te da se potpuno poštuju sve relevantne međunarodne norme razoružanja i - ono što je najvažnije - Konvencija o kemijskom oružju, te da sve strane rade zajedno kako bi se izbjegla daljnja eskalacija sukoba u Siriji, uključujući i područje Idliba, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!