19:40 / 24.03.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

SAD sljedeće krizno žarište

-

-

Foto: - / -

Dok u Oaklandu zbog nedostatka zaštitne opreme prosvjeduju medicinske sestre, Donald Trump poručuje kako neće dopustiti da zdravstveni problem izraste u dugoročni ekonomski problem.
Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi sljedeće globalno žarište zaraze mogle biti Sjedinjene Države. Zaraženih je ondje već gotovo 50 tisuća. Guverner savezne države New York u dramatičnom je apelu poručio da trebaju 30 tisuća respiratora.

Dok u Oaklandu zbog nedostatka zaštitne opreme prosvjeduju medicinske sestre, Donald Trump poručuje kako neće dopustiti da zdravstveni problem izraste u dugoročni ekonomski problem. Obećava spas američkih tvrtki i radnih mjesta u njima.

- Amerika će uskoro ponovno biti otvorena za posao. Neće za to trebati tri ili četiri mjeseca. Ne možemo dopustiti da lijek postane gori od samoga problema. Odlučit ćemo o smjeru kojim želimo ići nakon završetka 15-dnevnog razdoblja, potkraj sljedećeg tjedna, rekao je američki predsjednik Donald Trump.

U Zapadnoj Virginiji pripadnici Nacionalne garde testiraju na virus umirovljenike i osoblje umirovljeničkog doma. Istodobno na snagu stupa odluka o zabrani gomilanja zaliha osnovne medicinske opreme i podizanja njezine cijene radi zarade. Svi koji to čine bit će kazneno gonjeni.

- Ako kod kuće imate veliku zalihu toaletnog papira, ne morate se brinuti. Ali ako je riječ o skladištu zaštitnih maski, pokucat ćemo vam na vrata, kazao je američki državni odvjetnik William Barr.

S druge strane Pacifika, ondje gdje je sve i počelo, u Wuhanu, nakon što pet dana nije bilo novog slučaja, jedan novi zaraženi. Za dva tjedna stanovnicima Wuhana trebala bi se ukinuti zabrana kretanja. U ostatku pokrajine Hubei za sve one koji su zdravi ograničenje kretanja ne vrijedi od sutra.

- Ako je zajednica očišćena od epidemije, njezinim stanovnicima koji se trebaju vratiti na posao, a tjelesna im je temperatura normalna, bit će dopušteno kretanje s pomoću digitalnog zdravstvenog koda i uz potvrdu poslodavca, istaknuo je epidemiolog iz Wuhana Zou Yu.

U kontinentalnoj Kini 78 novih slučajeva, od toga 74 uvezena. I u Pekingu, kao i u Seulu ili Singapuru, boje se tzv. drugog vala i uvezene infekcije, onih koji će tek doputovati iz inozemstva.

- Kina i SAD spore se oko izvora virusa, a sve su započele Sjedinjene Države, koje tvrde da je virus potekao iz Kine. Oni su prvi koronavirus nazvali kineskim virusom i wuhanskim virusom, još 6. ožujka, kada je to učinio Mike Pompeo. Nakon toga neki američki političari nastavili su stigmatizirati Kinu, što nije dobro prihvaćeno u kineskom narodu, naglasio je glasnogovornik kineskog MVP-a Geng Shuang.

Kina se inače očito smatra postkorona-društvom. U Pekingu je nakon dva mjeseca ponovno otvoren vanjski dio zoološkog vrta, uz ograničen broj posjetitelja. Djelomično i najpopularniji dio Kineskog zida. I ondje uz restrikcije dnevnog broja turista, koji moraju dokazati da posljednja dva tjedna borave u Pekingu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!