10:28 / 04.11.2020.

Autor: HRT/Hina

SAD službeno izašao iz sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena

Ilustracija, foto: Pixabay

Ilustracija, foto: Pixabay

Foto: - / -

Trump je odlučni protivnik sporazuma i povukao je ekološke propise, rekavši da oni koče poslovanje i omogućuju prednost ostalim zemljama. Više je puta dovodio u pitanje znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama.
Sjedinjene Države službeno su istupile iz Pariškoga klimatskog sporazuma u borbi protiv klimatskih promjena, točno godinu dana nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa obavijestila Ujedinjene narode o izlasku SAD-a.

➡️ Sada je i službeno - SAD izlazi iz Pariškog sporazuma o klimi 
➡️ Slavni zovu za spas klime, papa Franjo: Zemlju ne smijemo cijediti poput naranče 

SAD, najveće svjetsko gospodarstvo i druga najveća zemlja u emisiji stakleničkih plinova nakon Kine, prva je država koja je napustila sporazum što su ga 2015. godine potpisale gotovo sve zemlje. Taj potez dovodi Trumpovu administraciju u sukob sa svim saveznicima i glavnim konkurentima po pitanju klimatskih promjena.

Trump je odlučni protivnik sporazuma i povukao je ekološke propise, rekavši da oni koče poslovanje i omogućuju prednost ostalim zemljama. Više je puta dovodio u pitanje znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama.

Američki predsjednik prvi je put najavio povlačenje SAD-a 2017. godine. Ako bi bio ponovno izabran, SAD vjerojatno ne bi sudjelovao u međunarodnim naporima da uspori klimatske promjene barem sljedeće četiri godine. Joe Biden u međuvremenu je obećao da će se odmah pridružiti Pariškom sporazumu ako osvoji Bijelu kuću.

Međunarodni klimatski znanstvenici upozoravaju da su potrebne drastične mjere kako bi se spriječilo da globalne temperature porastu više od 1,5 do 2 stupnja Celzijevih iznad predindustrijske razine, kako je navedeno u sporazumu. Učinci klimatskih promjena već se osjećaju, s porastom razine mora, vremenskim nepogodama i umirućim koraljnim grebenima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!