17:30 / 17.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

SAD spreman na sankcije zbog destabilizacije BiH

BiH

BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vršitelj dužnosti pomoćnika tajnika u američkom ministarstvu financija Paul Ahern upozorio je političare Republike Srpske da će se naći na udaru financijskih sankcija nastave li s potezima koji destabiliziraju BiH.

Prema priopćenju američkog veleposlanstva u BiH, Paul Ahern proteklih je dana u Sarajevu razgovarao s vodećim dužnosnicima BiH te im prenio kako je predsjednik Joe Biden izvršnom uredbom najavio poduzimanje mjera u borbi protiv korupcije smatrajući je "prioritetom nacionalne sigurnosti". U tom je kontekstu ocijenio kako nedavni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o najavi povlačenja nadležnosti s državnih institucija na entitete "prijete poništiti posljednjih dvadeset i šest godina mira i stabilnosti u regiji".


Sjedinjene Američke Države neće oklijevati da aktere u BiH, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizirajuće djelovanje i stalnu korupciju. Ministarstvo financija SAD-a može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana, rekao je vršitelj dužnosti pomoćnika državnog tajnika Ahern.


Vlasti RS-a najavile su mogućnost razvlašćivanja državnih institucija te prijenos nadležnosti na entitete u području obrane i sigurnosti, pravosudnih tijela i sustava za neizravno oporezivanje.


I Dereck Chollet, posebni savjetnik američkog državnog tajnika Antonya Blinkena, ranije ovoga tjedna poručio je srpskom članu BiH Predsjedništva Miloradu Dodiku da će snositi posljedice za poteze vlasti Republike Srpske. 


Prema priopćenju američkog veleposlanstva, visoki dužnosnik američkog ministarstva financija je tijekom susreta u Sarajevu upozorio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministra financija BiH Vjekoslava Bevandu i ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića da bi se ta zemlja mogla naći na tzv. sivoj listi Moneyvala i FATF-a, europske i svjetske organizacije za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, ako ne izmijeni zakone kako bi poboljšala sustav kontrole. 


U suprotnome, bez provođenja reformi, upozorio je Ahern, investitori i financijske institucije mogu odustati od poslovanja s BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!