22:55 / 26.04.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

SAD spreman razgovarati s Pjongjangom unatoč novim provokacijama

SAD spreman razgovarati s Pjongjangom

SAD spreman razgovarati s Pjongjangom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sjedinjene Države su u utorak rekle da su i dalje otvorene za dijalog sa Sjevernom Korejom, unatoč novim provokacijama, pošto je Kim Jong-un najavio plan jačanja i razvijanja nuklearnog oružja svoje zemlje.

Kim Jong-un obećao je da će ubrzati razvoj nuklearnog arsenala svoje zemlje nakon što je nazočio vojnoj paradi na kojoj su pokazane interkontinentalne balističke rakete (ICBM), izvijestili su u utorak državni mediji.

Novinska agencija KCNA navodi da je parada održana u ponedjeljak navečer u okviru proslave 90. godišnjice oružanih snaga Severne Koreje, prenosi Reuters. Pjongjang je nedavno intenzivirao testiranje oružja i demonstraciju vojne moći jer su pregovori sa SAD-om o denuklearizaciji zastali, a nova konzervativna administracija preuzela je vlast u Južnoj Koreji.

- I ubuduće ćemo biti otvoreni za diplomaciju i za dijalog sa Sjevernom Korejom kako bismo zaustavili njezin nuklearni program, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Po njegovim riječima, SAD ipak ima obvezu odgovoriti na nedavne provokacije Sjeverne Koreje, napose na dva lansiranja balističkih projektila.

Najava Kim Jong-una da će jačati i razvijati sjevernokorejsko nuklearno oružje potvrđuje da je Sjeverna Koreja prijetnja miru, međunarodnoj sigurnosti i protokolu o neširenju nuklearnog oružja, dodao je Price.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!