18:27 / 29.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.B.

SAD suspendirao trgovinu s Mjanmarom

Katherine Tai, predstavnica za trgovinu SAD-a

Katherine Tai, predstavnica za trgovinu SAD-a

Foto: Bill O'Leary / REUTERS

Sjedinjene Države odlučile su trenutačno suspendirati sve trgovinske veze s Mjanmarom dok se ne vrati demokratski izabrana vlada, rekla je u ponedjeljak američka predstavnica za trgovinu Katherine Tai.


Subota je bila najkrvaviji dan prosvjeda u Mjanmaru od vojnog udara 1. veljače u kojem je poginuo 144 ljudi. U ponedjeljak je poginulo još petero ljudi na prosvjedu protiv povratka vojske na vlast nakon deset godina.


Tai je u priopćenju istaknula da je ubijanje mirnih prosvjednika, studenata, radnika i sindikalnih čelnika i djece "šokiralo međunarodnu zajednicu".


-To je izravan napad na demokratsku tranziciju zemlje i nastojanja mjanmarskog naroda da ostvari mirnu i prosperitetnu budućnost, rekla je Tai, koja je prisegnula na dužnost 18. ožujka.


Osim suspenzije trgovinskih odnosa koji se temelje na sporazumu iz 2013., Tai je kazala da će preispitati poziciju Mjanmara kad je riječ o preferencijalnom trgovinskom tretmanu koji SAD odobrava nekim zemljama u razvoju.


Da bi sudjelovale u tom programu, zemlje moraju štititi prava radnika, a Tai je kazala da izvješća da mjanmarski vojni čelnici napadaju sindikate i radnike zbog njihova sudjelovanja u prodemokratskim prosvjedima izazivaju veliku zabrinutost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!