SAD: Talibni ubili pripadnika IS-a odgovornog za napad u kabulskoj zračnoj luci 2021.

26.04.2023.

07:08

Autor: B.B.B./HRT/Hina/Reuters/CBS

John Kirby

John Kirby

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Talibani su ubili visokorangiranog pripadnika Islamske države koji je navodno bio "mozak" samoubilačkog napada na zračnu luku u Kabulu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i mnoštvo civila tijekom kaotične evakuacije 2021., potvrdili su dužnosnici Sjedinjenih Država.

Napad se dogodilo 26. kolovoza 2021. dok su američke trupe pokušavale pomoći Amerikancima i Afganistancima da pobjegnu iz te zemlje nakon talibanskog preuzimanja vlasti, što je pogoršalo američki osjećaj poraza nakon dvadesetogodišnjeg rata.

- Bio je ključni dužnosnik ISIS-K-a izravno uključen u planiranje operacija kao što je Abbey Gate, a sada više nije u mogućnosti planirati niti izvoditi napade, rekao je predstavnik Bijele kuće John Kirby u izjavi, misleći na ulaz Abbey Gate u kabulskoj zračnoj luci gdje se dogodila eksplozija.

Afganistanska podružnica Islamske države, poznata kao Islamska država Khorasan ili ISIS-K, prema starom nazivu regije, neprijatelj je talibana. Borci lojalni Islamskoj državi prvi put su se pojavili u istočnom Afganistanu 2014. godine, a kasnije su se probili i u druga područja.

Neimenovani američki dužnosnici rekli su CBS-u da je vođa ubijen prije nekoliko tjedana, ali je trebalo vremena da se potvrdi njegova smrt.

Dužnosnici su kazali da su prikupljanjem obavještajnih podataka i praćenjem regije utvrdili da je mrtav, iako nisu dali dodatne pojedinosti o tome kako su saznali da je on odgovoran za bombaški napad.

Prema izvješću u New York Timesu, SAD su saznale za njegovu smrt početkom travnja. Nije jasno je li bio na meti talibana ili je ubijen tijekom sukoba između IS-a i talibana, izvijestile su novine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!