09:49 / 21.01.2018.

Autor: HRT

SAD: Tisuće žena protiv Trumpove politike

Foto: Twitter/@Wkf0018

Foto: Twitter/@Wkf0018

Foto: - / -

Na koordiniranim skupovima u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu, Chicagu i oko 250 drugih gradova govornici su napadali Trumpa zbog politike za koju mnogi kažu da je naštetila ženama.
Stotine tisuća Amerikanki odazvale su se pozivu na drugi Marš žena, nizu prosvjeda širom zemlje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, označivši tako kraj njegove prve turbulentne godine na vlasti.

Na koordiniranim skupovima u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu, Chicagu i oko 250 drugih gradova govornici su napadali Trumpa zbog politike za koju mnogi kažu da je naštetila ženama i pozvali birače da izađu na parlamentarne izbore u studenom kako bi u Kongres ušli oni koji snažnije zagovaraju ženska prava. Slični skupovi organizirani su i izvan SAD-a.

Trump je odgovorio na Twitteru hvaleći se onime što je nazvao ekonomskim dobicima u protekloj godini koji su pogodovali ženama. Divno vrijeme širom naše velike zemlje, odličan dan da sve žene marširaju, napisao je. Izađite kako biste slavile povijesne prekretnice i ekonomski uspjeh bez presedana i stvaranje bogatstva koje se dogodilo u proteklih 12 mjeseci. Najniža stopa ženske nezaposlenosti u 18 godina!

Mnoge prosvjednice nosile su ružičaste kape koje su stvorene prošle godine kao odgovor na Trumpove vulgarnosti o ženskim genitalijama. Kape su ubrzo postale simbol ženske moći i protivljenja predsjedniku.

Protekle je godine u maršu sudjelovalo oko pet milijuna ljudi što ga čini jednim od najvećih prosvjeda u povijesti SAD-a.

Istodobno, Senat SAD-a nastavlja zasjedanje dokle god bude potrebno kako bi pokušali izići iz slijepe ulice zbog financiranja koje onemogućava rad saveznih institucija. Zbog blokade vlade, upitno je i sudjelovanje Trumpa na Gospodarskom forumu u Davosu, koji počinje u utorak.

Zbog paralize državne uprave zatvoreni Kip slobode i otok Ellis

Kip slobode i muzej posvećen useljenicima na otoku Ellis u New Yorku zatvoreni su zbog paralize američke državne uprave koja je nastupila u petak u ponoć nakon što demokrati i republikanci u Senatu nisu uspjeli postići dogovor o financiranju savezne vlade, podijeljeni oko pitanja ilegalne imigracije i sigurnosti granica.

U međuvremenu Smithsonian je objavio da će svi njegovi muzeji i Nacionalni zoo u Washingtonu biti otvoreni tijekom vikenda, ali da se čeka uputa za ponedjeljak.

Zbog propasti pregovora o proračunu sve savezne agencije i programi koji nisu od ključne važnosti prestaju raditi.

Ključne službe će raditi, a one uključuju nacionalnu sigurnost, poštu, kontrolu leta, neophodne i hitne liječničke službe, pomoć u slučaju katastrofa, zatvore, porezne službe i proizvodnju električne energije.
Foto: Twitter/@ShareVacayPics

Foto: Twitter/@ShareVacayPics

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!