SAD traži demilitariziranu zonu oko nuklearke Zaporižja

11.08.2022.

23:11

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Nuklearna elektrana Zaporižja

Nuklearna elektrana Zaporižja

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je da borbe na području ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja mogu dovesti do nuklearne katastrofe. BBC javlja da je i danas na administrativnu zgradu i vatrogasnu postaju unutar kompleksa palo deset projektila. 

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za odgovornost. Elektrana je pod kontrolom ruskih okupatora, za koje ukrajinske vlasti tvrde da su je pretvorili u vojnu bazu iz koje napadaju ukrajinske položaje i gradove.

SAD zahtijeva da se na teritoriju nuklearke i oko nje uspostavi zona bez vojske i oružja.

- Grupa diverzanata srušila je most koji je povezivao elektranu s naseljem u kojem živi osoblje elektrane. Radnici koji su trebali doći na smjenu dugo nisu mogli izaći iz naselja. Paralelno s tim ukrajinske specijalne službe prijetile su im  odmazdom zbog suradnje s ruskim okupatorima. A u Kijevu su za to vrijeme javno ronili krokodilske suze i tvrdili da rotaciju radnika sabotiraju ruski vojnici, rekao je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Ruke Federacije pri UN-u.

- Rusija nastavlja širiti dezinformacije kako bi skrenula pažnju sa stvarnog stanja na terenu. Sada tvrdi da je Ukrajina kriva za situaciju na postrojenju Zaporižja. Time potpuno ignorira pravi problem: nezakonita prisutnost Rusije na teritoriju elektrane. SAD podržava ukrajinski prijedlog da se stvori demilitarizirana zona oko nuklearke Zaporižja, istaknula je Bonnie Jenkins, zamjenica tajnika SAD-a za kontrolu oružja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!