SAD traži suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

05.04.2022.

08:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

Vasilij Nebenzia

Vasilij Nebenzia

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Sjedinjene Države zatražit će od Opće skupštine Ujedinjenih naroda da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubojstva desetaka civila u Buči.

Suspenziju zbog grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava može izglasati dvotrećinska većina UN-ove Opće skupštine u New Yorku koja se sastoji od 193 člana.

- Sudjelovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava je lakrdija, poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield tijekom posjeta Rumunjskoj.

- To je pogrešno, stoga smatramo da je vrijeme da UN-ova Opća skupština izglasa njihovo izbacivanje, dodala je.

Ukrajina je objavila da će koristiti sve dostupne mehanizme UN-a za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima u zemlji.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da za Rusiju nema mjesta u UN-ovom Vijeću za ljudska prava.

Američka veleposlanica rekla je da želi da se glasovanje održi ovaj tjedan.

Otkako je 24. veljače započela ruska invazija na Ukrajinu, Opća skupština je sa 140 glasova usvojila dvije rezolucije koje osuđuju Rusiju.

Rusija i dalje tvrdi da u Ukrajini provodi "specijalnu vojnu operaciju" demilitarizacije.

- Apeliram na tih 140 zemalja koje su hrabro ustale: prizori iz Buče i razaranja diljem Ukrajine zahtijevaju sada od nas da pretočimo svoje riječi u djela, rekla je veleposlanica Thomas-Greenfield novinarima u Rumunjskoj.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia iz New Yorka je, vidno iziritiran, poručio da je pokušaj isključivanja Rusije iz Vijeća nevjerojatan te da taj potez neće pomoći u mirovnim pregovorima.

- Ovo je ponovno potez bez presedana, time se neće olakšati ni pomoći u procesu mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, rekao je Nebenzia na konferenciji za medije, kako prenosi Reuters.

Ponovio je da Rusija nije odgovorna za zločine u Buči, rekavši da su predstavljene snimke namještene.

Najavio je da će Rusija iznijeti više dokaza o tome na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti koji bi se trebao održati u utorak.

Ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču.

Ruska vojska zadnjih dana popušta obruč oko Kijeva i na sjeveru kako bi svoju vojnu ofenzivu usredotočila na istok zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!