19:43 / 21.04.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

SAD trpi najjači udar pandemije

-

-

Foto: - / -

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od dva i pol milijuna ljudi, a preminulih je više od 174 tisuće.
U svijetu je koronavirusom zaraženo više od dva i pol milijuna ljudi, a preminulih je više od 174 tisuće. Prednjače Sjedinjene Države - ondje je zaraženih oko 802 tisuće, a umrlih 43 i pol tisuće. Zbog zdravstvene i gospodarske krize američki predsjednik namjerava privremeno obustaviti sva useljavanja u zemlju i tako zaštititi radna mjesta. Istodobno, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da serološka istraživanja nisu dala očekivane rezultate.

Sjedinjene Države trpe trenutačno najjači udar pandemije. New York je epicentar zaraze s više od 256 tisuće oboljelih.

U saveznoj državi Missouri, u nekoliko gradova više nema mjesta za zbrinjavanje preminulih, pa su odlučili velika skladišta pretvoriti u mrtvačnice. - Nadam se da će obitelji utješiti to kada vide da na dostojanstven način postupamo s tijelima članova njihove obitelji, kaže Mary Case, dr. med. okrug St. Louis.

Ispred Bijele kuće prosvjeduju medicinske sestre zbog nedostatka zaštitne opreme. - Medicinske sestre podižu svoj glas i zahtijevamo da nas sasluša predsjednik Kongresa. Tražimo odmah zaštitnu opremu. Ako nas ne zaštitite, ne možemo ni mi zaštititi svoje pacijente, objašnjava Erica, medicinska sestra.

Donald Trump zabranit će useljavanje u Ameriku zbog koronavirusa. Jer, kako kaže, država se bori protiv zdravstvenih i gospodarskih učinaka pandemije.
twititer.

- U svjetlu napada nevidljivog neprijatelja, radi zaštite radnih mjesta naših velikih američkih građana, potpisat ću izvršnu uredbu kojom se privremeno obustavlja imigracija u Sjedinjene Države.

Trump po tko zna koji put upire prstom u Kinu. Optužuje Peking da objavljuje lažne brojke u vezi s pandemijom. Odgovor nije trebalo dugo čekati. - Problem izvora koronavirusa znanstveno je pitanje koje bi trebalo ostaviti za proučavanje znanstvenicima i ne treba ga politizirati. Neodgovorno širenje teorije urote samo će poremetiti znanstvena istraživanja, smatra Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. 

U Velikoj Britaniji na snazi su stroge mjere izolacije. Vrhunac epidemije još nije proglašen. Ured za nacionalnu statistiku izvijestio je da je stvarni broj umrlih od koronavirsua možda i 40 posto veći. 

U Španjolskoj i Italiji broj novooboljelih se stabilizirao. Bilježi se silazni trend i u broju umrlih, dok je Francuska premašila 20 tisuća mrtvih.

- Mislim da će zasigurno proći mnogo mjeseci prije nego što nađemo rješenje koje će omogućiti povratak svakodnevnom životu koji smo imali, da uopće ne razmišljamo o ovom virusu, smatra Lars Schaade, potpredsjednik Instituta "Robert Koch". 

Oprezno i u ritmu od dva tjedna uz mogućnost povlačenja kočnice, takav postupak popuštanja mjera protiv širenja koronavirusa najavio je u Beču austrijski kancelar. - S prvim svibnja treba otvoriti sve trgovine. Svoje će usluge ponovno moći nuditi frizeri, pedikeri, manikeri i drugi, naravno, nužan je sigurnosni razmak i nošenje maske preko usta i nosa, ističe Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da samo manji dio svjetske populacije u krvi ima antitijela koja pokazuju da su bili zaraženi koronavirusom. - Svjetska zdravstvena organizacija pruža tehničku, znanstvenu i financijsku potporu uvođenju seroloških testiranja diljem svijeta. Rani podaci nekih od tih studija pokazuju da je razmjerno mali postotak stanovništva mogao biti zaražen, samo dva do tri posto, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije poručuje; ublažavanje mjera u nekoj zemlji ne znači i kraj epidemije. Karantena je potrebna kako bi se suzbila zaraza i spasili životi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!