09:57 / 12.05.2020.

Autor: HRT/Hina

SAD tvrdi da Kinezi hakiraju istraživanja o cjepivu

(Ilustracija) Foto: REUTERS/Bing Guan

(Ilustracija) Foto: REUTERS/Bing Guan

Foto: - / REUTERS

Američki FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa, objavili su Wall Street Journal i New York Times.
Američke agencije za kibernetičku sigurnost upozorile su da kineski hakeri pokušavaju ukrasti podatke vezane uz ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, navode američki mediji.

Američki FBI i informatički stručnjaci vjeruju da kineski hakeri pokušavaju ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa, objavili su Wall Street Journal i New York Times.

Po pisanju ovih listova, FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti namjeravaju objaviti upozorenje o pokušajima kineskog hakiranja u trenutku dok se vlade u svijetu i privatne tvrtke utrkuju u razvoju cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Hakeri također pokušavaju doći do informacija i intelektualnog vlasništva vezanog za liječenje i testiranje za COVID-19.

Prema medijskim izvješćima, američki dužnosnici tvrde da su hakeri povezani s kineskom vladom. Službeno priopćenje s tim u vezi moglo bi uslijediti u idućih nekoliko dana.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijiang odbacio je takve optužbe, navodeći kako se Kina čvrsto protivi svim hakerskim napadima. 

- Mi smo vodeći u svijetu u pogledu razvoja cjepiva i liječenja bolesti COVID-19. Nemoralno je napadati Kinu glasinama i klevetama bez ikakvog dokaza, kazao je Zhao.

Upitan o ovim medijskim izvješćima američki predsjednik Donald Trump nije ih potvrdio, ali je rekao: "Što još ima novoga s Kinom? Što je tu novoga? Recite mi. Nisam sretan s Kinom".

- Vrlo pozorno to pratimo, dodao je Trump. 

Američko upozorenje koje će uslijediti bit će još jedno u nizu upozorenja i izvješća u kojima se optužuju hakeri koje podupiru vlade u Iranu, Sjevernoj Koreji, Rusiji i Kini za aktivnosti vezane za pandemiju u svijetu, od objavljivanja lažnih vijesti do napadanja pojedinih znanstvenika.

Prema New York Timesu, to bi mogao biti uvod u kontranapad američkih agencija koje su uključene u kibernetički rat.

Prošlog su tjedna u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tijela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu navodeći da su u to uključeni organizirani kriminalci "često povezani sa strukturama druge države".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!