22:04 / 23.02.2021.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

SAD: Komemoracija za žrtve koronavirusa

New York u borbi s pandemijom/Ilustracija

New York u borbi s pandemijom/Ilustracija

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Više od pola milijuna života ugasilo se zbog koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Amerikanci su manje žrtava podnijeli u Drugom svjetskom, Korejskom i Vijetnamskom ratu zajedno. Za žrtve koronavirusa održana je komemoracija. 

Iz Washingtona za Dnevnik javila se reporterka HTV-a Branka Slavica i rekla kako se predsjednik Joe Biden naciji obratio kao osoba koja dobro poznaje bol osobnog gubitka, ali i koji vidi svijetlo na kraju ove krize.

- Što se tiče politike, pandemija je br. 1. Bidenove administracije. Kao što je obećao, sada se dnevno cijepi oko milijun i 600 tisuća Amerikanaca, a plan je da do kraja srpnja cjepivo bude dostupno svima koji to budu željeli. Predsjednik Biden Kongresu je uputio prijedlog poticajnog paketa teškog gotovo 2 milijuna dolara, koji bi trebao pomoći onima koji su najviše pogođeni Covidom, ali i američkom gospodarstvu. Zastupnički dom o tom paketu trebao bi glasovati već ovog vikenda. Otvaranje škola dio je Bidenove agende, ali tu ne ide sve glatko jer savezne države i dalje imaju velike ovlasti. Mnoge od njih učitelje ne stavljaju u onu prioritetnu kategoriju kada se radi o cjepivu. Amerikanci pozdravljaju način na koji se predsjednik Biden nosi s pandemijom. Smanjuju se brojke zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u SAD-u. Nisu to sve zasluge nove administracije koja je u Bijeloj kući više od mjesec dana, rekla je. 

- Kao nacija ne možemo prihvatiti tako okrutnu sudbinu. Iako se toliko dugo borimo protiv ove pandemije, moramo učiniti sve da ne otupimo od tuge i ne gledamo na izgubljeni život kao na statistiku. Svaka osoba koja je umrla od posljedica zaraze koronavirusom imala je obitelj, prijatelje i izniman život, koji je prebrzo završio, ističe Joe Biden, predsjednik SAD-a.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!