SAD: U prosincu izvršenje smrtne kazne za dvoje zatvorenika

17.10.2020.

07:22

Autor: T.D./Hina

default error photo
Obje bi se smrtne kazne trebale izvršiti smrtonosnom injekcijom u američkoj kaznionici Terre Haute, u Indiani.
SAD planira pogubiti u prosincu dvoje saveznih zatvorenika osuđenih za ubojstvo, jednu ženu i jednog muškarca, a nakon 17-godišnje neformalne stanke to će biti osma i deveta izvršena smrtna kazna ove godine u SAD-u.

Lisa Montgomery
, koja je zadavila trudnicu 2004. godine, bit će pogubljena 8. prosinca, a Brandon Bernard, koji je sa svojim sudionicima počinio dvostruko ubojstvo 1999. godine, 10. prosinca, objavilo je u petak američko Ministarstvo pravosuđa.

Obje bi se smrtne kazne trebale izvršiti smrtonosnom injekcijom u američkoj kaznionici Terre Haute, u Indiani.

Trumpova administracija prekinula je 17-godišnju neformalnu stanku u saveznim pogubljenjima u srpnju, nakon što je prošle godine usvojen novi protokol  po kojem će se pri smrtnoj kazni koristiti samo jedno sredstvo - barbiturat, a ne više kombinacija tri sredstva. kako je to bilo od 2003. godine.

To je izazvalo nove pravne kontroverze pa je u kolovozu savezni sudac u Washingtonu presudio da Ministarstvo pravosuđa krši Zakon o hrani, lijekovima i kozmetičkim proizvodima jer za nabavku visoko reguliranog barbiturata ne traži liječnički recept.

Žalbeni je sud smatrao da kršenje samo po sebi ne predstavlja "nepopravljivu štetu" i dopustio nastavak saveznih pogubljenja. Nekoliko država koristi injekcije pentobarbitala pri izvršenju smrtne kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!