07:46 / 15.05.2018.

Autor: D.M./Hina

SAD u UN-u blokirao zahtjev za istragu o događajima u Gazi

-

-

Foto: - / -

SAD je blokirao donošenje službenog izvješća Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora.
Sjedinjene Države blokirale su donošenje službenog izvješća UN-ova Vijeća sigurnosti u kojemu se traži neovisna istraga o krvavim događajima u pojasu Gaze, doznaje se od diplomatskih izvora. U nacrtu teksta koji je AFP dobio na uvid "Vijeće sigurnosti izražava ogorčenost i žalost zbog pogibije palestinskih civila koji su se koristili svojim pravom na mirno prosvjedovanje".

Vijeće "traži neovisnu i transparentnu istragu o tim događajima kako bi krivci bili kažnjeni", navodi se u tekstu. "Vijeće sigurnosti podsjeća da svaka odluka i čin kojima bi se htjeli izmijeniti posebna obilježja, status ili demografski sastav svetog grada Jeruzalema nemaju nikakav pravni učinak, ništetni su i moraju se poništiti u skladu s predmetnim rezolucijama Vijeća sigurnosti", stoji u nacrtu teksta.

Deseci tisuća Palestinaca prosvjedovali su u ponedjeljak u pojasu Gaze, na granici s Izraelom, protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Izraelu koje se tog dana održavalo u Jeruzalemu. Izraelska vojska ubila je više od 50 palestinskih prosvjednika pa je tako ponedjeljak bio dan s najvećim brojem žrtava u izraelsko-palestinskom sukobu nakon rata 2014. u toj palestinskoj enklavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!