SAD ubio jednog od vođa Islamske države u sjevernoj Siriji

18.04.2023.

10:36

Autor: T.V./HRT/Hina

U napadu helikopterom na položaje Islamske države u Siriji ubijen visokopozicionirani čelnik Islamske države

U napadu helikopterom na položaje Islamske države u Siriji ubijen visokopozicionirani čelnik Islamske države

Foto: - / Shutterstock

SAD je u napadu helikopterom na položaje Islamske države u sjevernoj Siriji ubio visokopozicioniranog čelnika Islamske države zaduženog za planiranje napada na Bliskom istoku i u Europi, objavio je Washington u ponedjeljak.

Snage američkog središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) ubile su u jutarnjem napadu Abd Al Hadi Mahmud Al Haji Alija i dva druga operativca ekstremističke džihadističke organizacije Islamska država, objavio je Pentagon.

Riječ je o visokopozicioniranom čelniku Islamske države i "operativnom planeru odgovornom za planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku i u Europi", priopćio je CENTCOM, dodajući da je upravo on bio meta operacije.

Američka vojska navodi da je operacija pokrenuta nakon što je otkriven plan Islamske države koji je uključivao otmicu dužnosnika u inozemstvu, pri čemu bi oni bili korišteni radi ostvarenja akcija terorističke skupine.

- Znamo da ISIS i dalje želi napasti izvan Bliskog istoka, rekao je glasnogovornik CENTCOM-a pukovnik Joe Buccino. Ovaj napad zadaje značajan udarac operacijama ISIS-a u regiji, ali ne eliminira sposobnost ISIS-a da provodi operacije, dodao je.

Ranije u ponedjeljak, CENTCOM je rekao da su dvije naoružane osobe ubijene u operaciji, dok se vjeruje da nijedan civil nije ubijen ili ranjen u napadu.

Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava, potvrdio je za agenciju dpa da je operacija izvedena u Jarabulusu, istočno od Alepa. Dodao je kako su tri osobe ubijene - dvije na mjestu same operacije, a treća na obodima sela.

Američke snage raspoređene su u Siriji 2015. kako bi pomogle sirijskim Kurdima i njihovim saveznicima u borbi protiv Islamske države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!