09:35 / 09.01.2018.

Autor: HRT

SAD ukida privremeni zaštićeni status imigranata iz Salvadora

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Riječ je o stanovnicima zemalja koje su bile pogođene velikim prirodnim katastrofama i siromaštvom. I stanovnici Haitija i Nikaragve gube status 2019., a useljenici iz Hondurasa već ove godine.
Washington je odlučio ukinuti privremeni zaštićeni status koji 200.000 imigranata iz Salvadora omogućuje ostanak u SAD-u. Prema planu, mogu ostati u toj zemlji do 9. rujna 2019., a nakon toga morat će napustiti SAD ili dobiti neki drugi oblik boravišne dozvole.

Riječ je o stanovnicima zemalja koje su bile pogođene velikim prirodnim katastrofama i siromaštvom. I stanovnici Haitija i Nikaragve gube taj status 2019., a useljenici iz Hondurasa već ove godine.

Zbog te su odluke predsjednika Donalda Trumpa u Salvadoru ogorčeni. Nastavit ćemo pregovarati s američkim Kongresom kako bismo pronašli trajno rješenje za naše sunarodnjake. To nikako nije dobra odluka, izjavio je salvadorski ministar vanjskih poslova Hugo Martinez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!