07:41 / 02.09.2020.

Autor: D.M./Hina

SAD: Upitna nova pomoć pogođenima koronavirusom

Foto: REUTERS/Erin Scott

Foto: REUTERS/Erin Scott

Foto: - / REUTERS

Velike su razlike između demokrata i Bijele kuće u vezi s prijedlogom zakona o pomoći pogođenima koronavirusom.
Predsjednica Zastupničkog doma američkoga Kongresa Nancy Pelosi rekla je nakon telefonskog razgovora s ministrom financija Stevenom Mnuchinom da i dalje ostaju velike razlike između demokrata i Bijele kuće u vezi s prijedlogom zakona o pomoći pogođenima koronavirusom.

- Nažalost, ovaj je telefonski razgovor jasno pokazao da između demokrata i Bijele kuće i dalje postoje velike razlike u razumijevanju ozbiljnosti situacije s kojom se suočavaju američke obitelji, izjavila je Nancy Pelosi.

Koronavirus - nove informacije
● Sve o koronavirusu

Od početka kolovoza nije bilo pregovora o novom krugu pomoći pogođenima koronavirusom, kada su razgovori prekinuti jer demokratski zastupnici u Kongresu i Trumpova republikanska administracija nisu mogli prevladati razliku od više od jednoga bilijuna dolara koja je postojala između predloženih paketa pomoći za mala poduzeća, državne i lokalne vlasti, škole i pružatelje zdravstvene zaštite.

- U razgovoru sam ponovila kako se nadam da će se republikanci vratiti za stol i surađivati s demokratima kako bi se spasili životi i životni standard američkoga naroda, rekla je Pelosi.

Sredinom svibnja demokratski zastupnici donijeli su peti prijedlog zakona ove godine koji predviđa pomoć pogođenima koronavirusom u ukupnom iznosu većem od tri bilijuna dolara. Nekoliko mjeseci poslije, republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell uzvratio je prijedlogom zakona koji predviđa ukupno  bilijun dolara pomoći, koji je poslije izglasao Senat.

Ministar financija Steven Mnuchin se nada da će McConnell sljedeći tjedan donijeti novi prijedlog zakona. Neki republikanci protive se novoj pomoći bojeći se sve većega proračunskog deficita za koji se predviđa da bi ove godine mogao dosegnuti 4 bilijuna dolara.

Predstojnik ureda Bijele kuće rekao je u petak da je Trump voljan potpisati zakon o pomoći pogođenima koronavirusom u ukupnom iznosu od 1,3 bilijuna dolara, umjesto dotadašnjega prijedloga od 1 bilijun. Pelosi je smanjila početni zahtjev demokrata s 3 na 2,2 bilijuna dolara, ali ustraje na tome da su potrebna nova sredstva za državne i lokalne vlasti, škole i testiranje na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!