SAD upozorio na strože posljedice za nezakonit prelazak preko granice s Meksikom

15.05.2023.

22:24

Autor: T.V./HRT/Hina

Migranti u San Diegu

Migranti u San Diegu

Foto: Mike Blake / REUTERS

Američki dužnosnici su u ponedjeljak rekli da će biti "strožih posljedica" za migrante koji nezakonito prelaze granicu s Meksikom nakon što je američki predsjednik Joe Biden ukinuo granične mjere uvedene zbog covida-19 i uveo novu regulaciju azila radi odvraćanja migranata.

- Broj migranata koji su uhvaćeni kako nezakonito prelaze granicu naglo je pao u usporedbi s prošlim tjednom otkako su u petak ukinuta ograničenja, odnosno takozvani Title 42 koji je blokirao mnoge migrante na granici s Meksikom, rekao je telefonom novinarima dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti Blas Nunez-Neto. Do pada je došlo nakon što je Biden uveo više standarde za dobivanje azila na granici i otvorio nove pravne mogućnosti za migrante u inozemstvu i nakon što su južnije zemlje pojačale vlastitu graničnu sigurnost, rekao je Nunez-Neto.

Dodao je da se migranti koji granicu prelaze nezakonito "sada suočavaju sa strožim posljedicama na granici, uključujući zabranu ponovnog ulaska od najmanje pet godina i mogućnost kaznenog progona ako opet pokušaju".

Neki su dužnosnici za azile izrazili zabrinutost zbog brze primjene novih pravila i rekli da ona otežavaju ostvarivanje prava na azil prema američkim zakonima i međunarodnim sporazuma te da nisu u skladu s Bidenovim predizbornim obećanjima.

Neki su migranti prošlog tjedna za Reuters rekli da žure do granice kako bi ušli u zemlju prije nego što na snagu stupe nova pravila. Nakon što je Title 42 prestao važiti u ponoć u četvrtak, neki su tražitelji azila rekli da su im američke vlasti poručile da ne mogu ući dok ne zakažu termin na novoj aplikaciji nazvanoj CBP One.

Title 42 je američkim vlastima omogućavao da vrate migrante u Meksiko ili druge zemlje bez da im se omogući traženje azila.

- Tisuće migranata je deportirano od petka, rekao je Nunez-Neto.

Više od 28.000 ljudi je prošlog tjedna bilo u američkim graničnim prostorima za migrante, a ta je brojka pala na 22.000 u subotu, rekao je viši dužnosnik iz ministarstva domovinske sigurnosti, koji je htio ostati anoniman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!