17:07 / 15.03.2018.

Autor: D.P./Hina

SAD uveo sankcije Rusima zbog miješanja u izbore

Foto: Twitter (@nickiknowsnada)

Foto: Twitter (@nickiknowsnada)

Foto: - / -

Ministar financija Steve Mnuchin rekao je da će biti još sankcija protiv ruskih vladinih dužnosnika i oligarha "zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti".
SAD je uveo sankcije protiv 19 ruskih državljana i pet ruskih organizacija, uključujući ruske obavještajne službe, zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. i kibernetičkih napada, objavilo je američko ministarstvo financija.

Ministar financija Steve Mnuchin rekao je da će biti još sankcija protiv ruskih vladinih dužnosnika i oligarha "zbog njihovih destabilizirajućih aktivnosti". Nije rekao kada, ali je izjavio da će te sankcije onemogućiti pristup američkom financijskom sustavu. "Administracija odgovara na zlonamjernu rusku kibernetičku djelatnost, uključujući pokušaj miješanja u američke izbore, destruktivne kibernetičke napade i upade u ključnu infrastrukturu", priopćio je Mnuchin.

Američke obavještajne službe zaključile su da se Rusija miješala u predsjedničku kampanju 2016. hakirajući računala i šireći propagandu, uključujući pokušaj pogodovanja Donaldu Trumpu. Rusija to niječe. Američki posebni istražitelj Robert Mueller podigao je 16. veljače optužnice protiv 13 Rusa i tri ruske tvrtke, optuživši ih da su sudjelovali u kriminalnoj i špijunskoj uroti miješanja u izbore.

Ruse je optužio da su pod lažnim imenima na internetu širili propagandu, putovali u SAD radi prikupljanja informacija i organizirali političke skupove predstavljajući se kao Amerikanci. Nove sankcije odnose se na Ruse i tvrtke koje je optužio Mueller. Odnose se i na ruske tajne službe FSB i GRU te šest osoba koje su radile za GRU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!