14:54 / 22.03.2018.

Autor: B.S./M.M./HRT

SAD uvodi carine za Kinu od oko 60 milijardi dolara

-

-

Foto: - / -

Odgovor Kine mogao bi ciljati na američke poljoprivrednike koji izvoze u tu zemlju, ali i tvrtke poput Boeinga, Apple, Forda itd..
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je memorandum kojim Amerika uvodi carinske pristojbe za Kinu od oko 60 milijardi dolara.

Mjere su osmišljene kao odgovor aktualne administracije na krađe američkog intelektualnog vlasništva i prisiljavanje američkih tvrtki koje žele raditi u Kini da otkriju tehnološke i poslovne tajne u zamjenu za pristup kineskom tržištu.

Na ceremoniji potpisivanja memoranduma u Bijeloj kući Trump je Kinu nazvao prijateljem, no istaknuo je kako Amerika želi reciprocitet u trgovinskim odnosima. Američki trgovinski deficit s Kinom iznosi 375 milijardi dolara, no Trump je kazao kako je prema nekim izračunima veći od 500 milijardi dolara.

Trumpov jednostrani korak, poduzet dok traju trgovinski pregovori s kineskom stranom, ima političku potporu većine na Capitol Hillu. Istodobno investitori reagiraju nervozno u strahu od mogućega globalnog trgovinskog rata.

Odgovor Kine mogao bi ciljati na američke poljoprivrednike koji izvoze u tu zemlju, ali i tvrtke poput Boeinga, Applea, Forda itd..

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!