07:58 / 07.03.2018.

Autor: M.M./Hina

SAD uvodi nove sankcije Sjevernoj Koreji

-

-

Foto: - / -

SAD vjeruje da je sjevernokorejski režim upotrijebio kemijsko oružje, agens VX, kako bi ubio Kim Jong Unova polubrata, Kim Jong Nama.
Sjedinjene Države vjeruju da je sjevernokorejski režim upotrijebio kemijsko oružje, agens VX, kako bi ubio Kim Jong Unova polubrata, Kim Jong Nama, u zračnoj luci u Kuala Lumpuru prošle godine, objavio je State Department.  

Kao rezultat toga SAD uvodi sankcije Sjevernoj Koreji zbog upotrebe kemijskog i biološkog oružja, koje se nadovezuju na postojeće sankcije protiv te zemlje, a koje su vezane uz njen nuklearni i raketni program.

Kim Jong Nam ubijen je u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru 2. veljače 2017. Jedine dvije osumnjičene osobe, Siti Aishah (25) i Doan Thi Huong (29), vijetnamskog podrijetla su u zatočeništvu i protiv kojih je u Maleziji pokrenut sudski proces. Dvije žene osumnjičene su da su visoko toksični kemijski agens VX-on zalile u lice polubrata sjevernokorejskog čelnika, zbog čega je umro.

Pjongjang opovrgava bilo kakvu umiješanost u ovo ubojstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!