22:06 / 13.10.2021.

Autor: P.F./Hina

SAD uzima u obzir vojno rješenje protiv Irana ako diplomacija ne bude dala rezultata

Sastanak Antony Blinken-Yair Lapid

Sastanak Antony Blinken-Yair Lapid

Foto: Pool / Reuters

SAD je zaprijetio primjenom vojne sile protiv Irana ako diplomacija ne uspije spriječiti Teheran da proizvede atomsko oružje, prvi put reagirajući na izraelska upozorenja prema Iranu.

Washington misli da je diplomatsko rješenje najbolji način da se spriječi da Islamska Republika postane nuklearna sila, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s izraelskim kolegom Yairom Lapidom u američkome glavnom gradu.

No otvorenije je nego prije pokazao svoje nestrpljenje u trenutku kada su pregovori radi spašavanja međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. od lipnja u zastoju, u očekivanju da se Teheran vrati za pregovarački stol.

- Za dijalog je potrebno dvoje i zasad nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati, izrazio je žaljenje državni tajnik ocijenivši još jednom da je vremenski okvir za povratak u ugovor sve uži.

- Spremni smo okrenuti se drugim mogućnostima ako Iran ne promijeni smjer. Uzet ćemo u obzir sva moguća rješenja, upozorio je odgovarajući na pitanje o mogućoj primjeni sile. 

Izraelski ministar koji je stajao kraj njega, potvrdio je to, a državni tajnik mu se nije usprotivio.

- Kada kažem druge mogućnosti mislim da svi razumiju o čemu je riječ, rekao je.

Yair Lapid je bio još jasniji u ime židovske države koja se odavno protivi ugovoru iz 2015. smatrajući ga nedostatnim.

- Državni tajnik Blinken i ja djeca smo roditelja koji su preživjeli holokaust. Mi znamo da postoje trenutci kada zemlje moraju upotrijebiti silu kako bi zaštitile svijet od zla. Izrael si pridržava pravo da djeluje u svakom trenutku i na svaki mogući način, istaknuo je.

Izraelski ministar vanjskih poslova doputovao je u Washington s namjerom da od Bidenove administracije zatraži "zamjenski plan B" u slučaju diplomatskog neuspjeha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!