07:08 / 11.04.2020.

Autor: B.A./Hina

SAD: Više od 2000 umrlih u protekla 24 sata

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: - / REUTERS

U zemlji se u ovom tjednu bilježi trend stabilizacije broja hospitaliziranih, no broj umrlih ruši dnevne rekorde
Više od 2000 umrlih od novog koronavirusa zabilježeno je u protekla 24 sata u SAD-u, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije u toj zemlji u kojoj je broj oboljelih premašio 500.000.

Sve o koronavirusu

Prema tom sveučilištu u SAD-u je do sada od bolesti Covid-19 preminulo ukupno 18.769 ljudi.

U zemlji se u ovom tjednu bilježi trend stabilizacije broja hospitaliziranih, no broj umrlih ruši dnevne rekorde.

U najpogođenijem New Yorku mrtvi se pokapaju u masovne grobnice.

- U smislu broja mrtvih ovo je loš tjedan, kaže jedan od vodećih infektologa u zemlji Anthony Fauci.

- U trenutku dok vidimo porast broja umrlih uočavamo dramatični pad broja hospitaliziranih.

Gotovo 1,7 milijuna ljudi širom svijeta zaraženo je koronavirusom a više od 100.000 umrlo je, prema sveučilištu Johns Hopkins.

Trump zapovijedio svojoj administraciji da pomogne Italiji

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u petak je naredio vodećim dužnosnicima administracije SAD-a da pomognu Italiji u borbi protiv novog koronavirusa slanjem medicinske opreme, humanitarne i druge pomoći.

Trump je u poruci nekim od glavnih dužnosnika njegove administracije naredio niz mjera za pomoć Italiji, uključujući stavljanje na raspolaganje pripadnika vojske SAD-a u Italiji za pružanje telemedicinskih usluga, pomoć u postavljanju poljskih bolnica i prijevoz opskrbe.

- Talijanska Republika, jedan od naših najbližih i najstarijih saveznika, pogođena je pandemijom Covida-19 koja je već uzela više od 18.000 života, dovela veliki dio talijanskog zdravstvenog sustava na rub sloma i prijeti talijansko gospodarstvo gurnuti u duboku recesiju, napisao je Trump u poruci.

Italija bilježi najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu od Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, a za njom po broju umrlih slijedi SAD.

Trump je naložio svom ministru trgovine da potiče proizvođače iz SAD-a da Italiji prodaju proizvode koje traže talijanske vlasti i drugi dionici u sustavu zdravstvene skrbi, osim u slučaju proizvoda koji su samom SAD-u potrebni za odgovor na pandemiju.

U dokumentu se od državnog tajnika, čelnika agencije SAD-a za međunarodnu pomoć. i predsjednika banke SAD-a za uvoz i izvoz kaže da mogu "koristiti ovlasti koje imaju kako bi pomogli oporavak talijanskog gospodarstva".
Foto: REUTERS/Yuri Gripas

Foto: REUTERS/Yuri Gripas

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!