22:09 / 14.04.2020.

Autor: I.D./HINA

SAD: više od 25 000 mrtvih i 600 000 zaraženih

Foto: REUTERS/Emily Elconin

Foto: REUTERS/Emily Elconin

Foto: - / REUTERS

Broj mrtvih u utorak je narastao na 1,7 tisuća, no nekoliko saveznih država još uvijek mora javiti svoju crnu brojku.
Broj mrtvih od koronavirusa u utorak je u Sjedinjenim Državama prešao 25 tisuća, dvostruko više nego prije tjedan dana, u vrijeme dok dužnosnici raspravljaju kako vratiti gospodarstvo u pogon bez daljnjeg širenja virusa.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
- Sve o koronavirusu


SAD, treća najmnogoljudnija država na svijetu, u utorak je prema podacima Reutersa prešla i brojku od 600 000 zaraženih.

Amerikanci su u ponedjeljak izvijestili o 1,5 tisuća novih smrtnih slučajeva, što je pad u odnosu na prošli tjedan kada ih je bilo oko 2 000 dnevno. Broj mrtvih u utorak je narastao na 1,7 tisuća, no nekoliko saveznih država još uvijek mora javiti svoju crnu brojku.

Broj mrtvih ovog tjedna zasad prosječno dnevno raste za 7 posto. Prošli tjedan taj je postotak bio na 14 posto, a u ožujku je mnogo dana bio na 30 posto.

Broj novozaraženih ovaj tjedan raste za 5 posto dnevno, u usporedbi sa 7,8 posto prošli tjedan i 30 posto u ožujku.

- Iako je najgori dio epidemije u SAD-u prošao, državi je potrebno više testiranja kako bi se gospodarstvo moglo ponovno otvoriti, upozoravaju zdravstveni dužnosnici.

Mjere karantene za 94 posto populacije ostavile su velik trag na američko gospodarstvo.

- Karantena ga dnevno možda košta i do 25 milijardi dolara, procijenio je James Bullard, šef Federalnih rezervi u St. Louisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!