08:01 / 12.12.2020.

Autor: HRT/Hina

SAD: Vrhovni sud odbacio tužbu Teksasa za poništavanje izbora

Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Foto: - / REUTERS

Američki Vrhovni sud odbacio tužbu u kojoj se tražilo poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u četiri savezne države.
Američki Vrhovni sud u petak je odbacio tužbu koju je podnijela savezna država Teksas - i koju je podupro američki predsjednik Donald Trump - u kojoj se tražilo poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u četiri savezne države.

➡️ Za blagdansku će kupnju trebati strpljenja više nego ikad prije
➡️ Apel stožera: Izbjegavajte druženja, o mjerama se razgovara s crkvom
➡️ U SAD-u odobreno Pfizerovo cjepivo za hitnu upotrebu
➡️ Domaći stručnjaci o nuspojavama i cijepljenju

Suci su u kratkom pisanom objašnjenju odbacili tužbu koju je u utorak glavni tužitelj Teksasa, republikanac Ken Paxton, podnio protiv država presudnih za Trumpov poraz na izborima: Georgije, Michigana, Pennsylvanije i Wisconsina.

U odluci stoji da Teksas nema pravnog temelja za tužbu. "Teksas nije pokazao na pravno smislen način da ima interes u tome kako se u drugim državama provode izbori", navodi se.

Predsjednik Trump u srijedu je poručio da se uključio u tužbu koju je savezna država Teksas podnijela Vrhovnom sudu SAD-a u pokušaju da ospori rezultate glasanja u četirima državama u kojima je izgubio od novoizabranog predsjednika Joea Bidena te u konačnici poništi ishod izbora.

"Intervenirat ćemo u slučaju Teksasa (i mnogih drugih država). Ovo je jako važno. Naša zemlja treba pobjedu", napisao je Trump na Twitteru.

Tužba koju je Paxton podnio Vrhovnom sudu dopuštena je praksa za određene parnice između država. Teksas, u kojem su na vlasti republikanci, optužio je izborna povjerenstva u četirima državama da nisu uspjela osigurati da izbori putem elektroničke pošte budu zaštićeni od prevara, čime se, kako se navodi, umanjuje težina glasova država koje se zakonito pridržavaju izborne strukture koja je definirana Ustavom.

Dužnosnici spomenutih četiriju država nazvali su tužbu bezobzirnim napadom na demokraciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!