Vrhovni sud poništio ustavno pravo na pobačaj, Missouri zabranu već uveo

24.06.2022.

17:09

Autor: Branka Slavica/Marko Stričević/Dnevnik/Hina/HRT

Američki Vrhovni sud poništio ustavno pravo na pobačaj

Američki Vrhovni sud poništio ustavno pravo na pobačaj

Foto: Dnevnik / HRT

Vrhovni sud SAD-a poništio je presudu iz 1973. koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji. Ustvrdili su da američki ustav ne spominje to pravo. Odluka o mogućoj zabrani pobačaja - prepuštena je saveznim državama. Samo nekoliko sati nakon presude Vrhovnog suda - država Missouri zabranu je već uvela.

video thumb

- Sve je više prosvjednika ispred Ustavnog suda. Sada je više onih koji su nesretni zbog današnje odluke. Za sada sve prolazi mirno, nema nasilja, ima puno policije oko suda i kongresa, javila je Branka Slavica iz Washingtona.

Prosvjedi se, dodala je, održavaju u mnogim gradovima diljem zemlje. Predsjednik Joe Biden ih je pozvao da budu mirni i dostojanstveni.

- I on i drugi demokrati se nadaju da će ovo motivirati njihove birače da u studenom izađu na izbore za Kongres jer velika većina u Kongresu može promijeniti zakon i dovesti do federalnog zakona koji bi ponovno učinio pobačaj u SAD-u legalnim, rekla je.

video thumb

Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je povijesnu odluku u slučaju "Roe protiv Wadea" iz 1973. koja je zajamčila pravo žene na pobačaj u cijelom SAD-u.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj.

"Ustav ne daje jamči na pobačaj; 'Roe i Casey' su poništeni, a ovlasti za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njihovim izabranim predstavnicima", poručio je Vrhovni sud SAD-a.

Sudac Samuel Alito je u mišljenju većine kazao da "pobačaj predstavlja duboko moralno pitanje o kojemu Amerikanci imaju oštro oprečne stavove".

- Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj, rekao je.

Šest je sudaca bilo za poništenje presude Roe protiv Wadea, a troje je glasalo protiv.

Presuda će vjerojatno pokrenuti niz novih zakona u otprilike polovici od 50 američkih država kojima će se snažno ograničiti ili potpuno zabraniti i kriminalizirati pobačaj.

Novom je odlukom poništena presuda Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea u kojoj se navodi da žene imaju pravo na pobačaj na temelju ustavnog prava na privatnost vlastitog tijela.

Alitovo mišljenje uvelike održava i nacrt njegova mišljenja čiji je sadržaj procurio početkom svibnja, što je potaknulo demonstracije diljem zemlje, dok se pojačalo osiguranje oko Vrhovnog suda u središtu Washingtona.

Barikade su podignute oko suda kako bi se zadržali prosvjednici, nakon što je naoružani muškarac uhićen 8. lipnja u blizini kuće konzervativnog suca Bretta Kavanaugha.

Presuda je suprotna međunarodnom trendu liberaliziranja zakona o pobačaju, uključujući u zemljama poput Irske, Argentine, Meksika i Kolumbije, u kojima Katolička Crkva i dalje ima značajan utjecaj.

Mislim da će život žena biti ugrožen, da je riječ o borbi za budućnost. Posebno će biti ugrožene žene bez sredstava, pogotovo u afroameričkoj, latinoameričkoj i azijskoj zajednici.

Heather Booth, feministica, osnivačica Jane Collectivea

Pobjeda religijske desnice 

Presuda predstavlja pobjedu religijske desnice nakon 50 godina borbe protiv pobačaja.

Očekuje se da će se zagovornici zabrane pobačaja težiti zabrani u cijeloj zemlji, navodi AFP.

Presuda je omogućena nominacijom troje konzervativnih sudaca - Neila Gorsucha, Kavanaugha i Amy Coney Barrett - u mandatu republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Pred Vrhovnim sudom danas je zapravo bio zakon o zabrani pobačaja u Mississippiju nakon 15. tjedna trudnoće. Potvrdivši taj zakom, Vrhovni sud je efektivno srušio i presudu iz 1973.

Prema Guttmacher institutu, 13 država već ima spremne pravne mehanizme po kojima će zabraniti pobačaj nakon današnje odluke Vrhovnog suda.

Deset drugih saveznih država ima zakone iz razdoblja prije 1973. koji bi mogli ponovno stupiti na snagu ili predviđaju zakone kojima bi se zabranio pobačaj nakon šestoga tjedna, prije no što mnoge žene saznaju da su trudne.

Trudnice iz država s restriktivnim zakonodavstvom putovat će u drugu saveznu državu s legalnim pobačajem ili će ilegalno pobaciti.

Nekoliko demokratskih saveznih država očekuje porast broja pobačaja pa su poduzele korake za olakšavanje pobačaja, a klinike su preusmjerile svoje resurse.

Gdje je u SAD-u pobačaj još uvijek legalan? 

Prva ograničenja stupit će na snagu u 13 država koje već imaju spremne zakone kojima su anticipirali današnju presudu vrhovnog suda. To su Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tennessee, Teksas, Utah i Wyoming.

Neki od tih zakona gotovo u potpunosti zabranjuju pobačaj, dok će ga drugi zabraniti nakon šestog ili 15. tjedana trudnoće.

Brzina kojom će zakoni stupati na snagu bit će različita. Negdje će se to odviti jako brzo. U Arkansasu, primjerice, stupa na snagu čim tamošnji državni odvjetnik potvrdi da je 'Roe vs Wade' poništen. U Teksasu će gotovo potpuna zabrana pobačaja stupiti na snagu 30 dana nakon odluke Vrhovnog suda.

Što slijedi? 

Institut Guttmacher, skupina koja zagovara pravo na pobačaj, procjenjuje da će se u 26 američkih država sigurno ili vjerojatno zabraniti pobačaj, što znači da će Amerikanke u većem dijelu jugozapada i srednjeg zapada SAD-a bez pristupa tom medicinskom zahvatu u svojoj blizini.

Većina država u kojima će pobačaj i dalje biti legalan nalazi se na zapadnoj obali (Kalifornija, Nevada, Oregon i Washington) ili na sjeveroistoku. Guverner najmnogoljudnije države Kalifornije, Gavin Newsom, predložio je da se pravo na pobačaj upiše u ustav te države.

Prema Guttmacher institutu, očekuje se da će nekoliko država na srednjem zapadu i jugozapadu - kao što su Illinois, Kansas, Minnesota i New Mexico - zadržati pobačaj legalnim.

Prema tom scenariju, žena iz Miamija na Floridi možda će morati letjeti u drugu državu ili voziti 11 sati da bi prešla više od 1100 kilometara kako bi stigla do Sjeverne Karoline gdje se očekuje da će pobačaj ostati legalan.

Colorado, Connecticut, Maryland, New Jersey i Vermont ove su godine donijeli zakon kojim se želi zaštititi ili proširiti pristup pobačaju.

Može li recept za pilule za pobačaj prevladati zabranu? 

Konzervativne države već su požurile ograničiti pilule za pobačaj koje se mogu propisati 'na daljinu'. Sada kada je sud poništio presudu Roe protiv Wadea, moći će ih u potpunosti zabraniti, kažu stručnjaci.

Trideset i dvije države dopuštaju samo liječnicima da izdaju tablete za pobačaj, prema Zakladi obitelji Kaiser. Šest država, uključujući Teksas i Missouri, u potpunosti zabranjuje propisivanje lijekova za pobačaj na daljinu.

Još 21 država nema opće zabrane, ali zahtijevaju barem jedan osobni posjet, što znači da pacijenti ne mogu jednostavno zakazati termin 'na daljinu' i dobiti lijek poštom, navodi Zaklada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!