SAD: Za kvar koji je poremetio zračni promet kriva je ljudska pogreška

20.01.2023.

07:17

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mike Segar / Reuters

Informatički kvar zbog kojega je američko regulatorno tijelo za civilno zrakoplovstvo (FAA) moralo 11. siječnja privremeno obustaviti domaće letove u Sjedinjenim Državama, prouzročio je kooperant koji je slučajno obrisao datoteke, priopćila je FAA u četvrtak. 

Agencija je već bila pripisala kvar, zbog kojeg su 11. siječnja tisuće letova otkazani i kasnili, oštećenju datoteke baze podataka.

Prvo izvješće je pokazalo da je kooperant "nenamjerno izbrisao datoteke dok je radio na usklađivanju glavne i pomoćne baze podataka", dodala je agencija.

Istraga se nastavlja, ali agencija ističe da zasad nije pronašla nikakav dokaz koji bi incident povezivao sa zlonamjernim činom ili s hakerskim napadom.

FAA sada radi na tome da dotični informatički sustav koji u stvarnom vremenu upozorava članove posade o mogućoj opasnosti na tlu i u zraku, bude "otporniji".

Američki ministar prometa Pete Buttigieg rekao je još 11. siječnja da je od FAA-e zatražio da otkrije uzrok problema i kaže zašto nisu radili sustavi koji trebaju osigurati normalan rad u slučaju kvara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!