SAD zabrinut zbog ukidanja zabrane povratka u naselja na Zapadnoj obali

21.03.2023.

22:56

Autor: Hina/HRT

Zapadna obala

Zapadna obala

Foto: Raneen Sawafta / Reuters

Washington je iznimno zabrinut zbog odluke izraelskog parlamenta koja otvara put za povratak židovskih doseljenika u četiri naselja na Zapadnoj obali, rekao je u utorak zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Patel je rekao da je izmjena zakona iz 2005. koji je naredio evakuaciju doseljenika "posebno provokativna i kontraproduktivna" za napore da se obnovi mir u Izraelu i na Zapadnoj obali uoči Ramazana, Pashe i Uskrsa.

Odluka je donesena samo dva dana nakon što je Izrael potvrdio obećanje da će pauzirati raspravu o novim naseljima i dozvolama za predstraže, rekao je Patel, referirajući se na zajedničku izjavu izraelskih i palestinskih dužnosnika nakon razgovora u Egiptu.

- SAD snažno poziva Izrael da se suzdrži od dopuštanja povratka doseljenika u područje obuhvaćeno tim zakonom, u skladu s obećanjem bivšeg premijera Sharona i sadašnje izraelske vlade Sjedinjenim Državama, rekao je Patel.

- Jasno smo rekli da je širenje naselja prepreka miru i postizanju rješenja s dvije države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!