SAD: Zastupnički dom glasao za opoziv Trumpa

13.01.2021.

15:44

Autor: Branka Slavica/HRT/Hina/D.D.

default error photo
Po prvi put u povijesti američkom predsjedniku impeachment izglasan dva puta. Barem desetero republikanaca glasalo je za opoziv Donalda Trumpa.
Zastupnički dom izglasao "impeachment" Donalda Trumpa. Barem desetero republikanaca glasalo za opoziv, a po prvi puta u povijesti se to dogodilo istom američkom predsjedniku dva puta. 
➡️
Zastupnički dom glasa o opozivu Donalda Trumpa
➡️ Trump: Pokušaj opoziva izaziva veliki bijes, no ne želim nasilje
➡️ Demokrati ne odustaju od novog pokušaja opoziva Trumpa nakon nemira

Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, formalno ga optuživši za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.

Glasanje je završilo, glasovi broje 232 "za" opoziv naprema 197 "protiv". Desetero republikanaca glasalo za impeachment ovog republikanskog predsjednika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

- Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu, McConnell je napisao republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

- Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o 'impeachmentu' republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste".

HTV-ova izvjestiteljica Branka Slavica iz Washington DC-a javlja kako je Pelosi  već imenovala devet tužitelja, dok predsjednik Trump još uvijek nema svoj legalan tim. Dodaje da su mjere sigurnosti podignute su na novu razinu i da je po prvi put viđena naoružana Nacionalna garda u Washingtonu.

Slavica kaže kako u SAD-u velik dio republikanaca i dalje brani Donalda Trumpa. Prema posljednjim anketama više od 80% republikanskih glasača nije željelo opoziv donalda Trumpa, pa se mogu očekivati burne reakcije.

Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica - Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. - opozvani su u Zastupničkom domu ali su oslobođeni u Senatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!