SAD zatvara nebo za ruske aviokompanije, uvodi sankcije i Bjelorusiji

21:39 / 02.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / REUTERS

Sjedinjene Države uvode dodatne sankcije Rusiji, koje su uperene i na susjednu Bjelorusiju, kako bi odgovorile na invaziju Putinova režima na Ukrajinu, poručila je u srijedu Bijela kuća.- SAD će poduzeti potrebne mjere kako bi oslabio rusku vojnu moć i obrambeni sektor u idućim godinama. Osim toga ruskim avioprijevoznicima bit će onemogućen let iznad američkog zračnog prostora te će se zaustaviti najvažniji izvori bogatstva Ruske Federacije. Nove će sankcije obuhvatiti i Bjelorusiju, s obzirom na to da je Washington smatra odgovornom za omogućavanje invazije na Ukrajinu, objavila je Bijela kuća.

Ministarstvo trgovine nametnulo je Bjelorusiji strogu kontrolu izvoza u Rusiju, koja je stupila na snagu 24. veljače, kao odgovor na pružanje podrške Rusiji u njezinu napadu na Ukrajinu. Spomenute kontrole trebale bi spriječiti izvoz tehnoloških proizvoda i softvera u obrambenom, zrakoplovnom i pomorskom sektoru iz Bjelorusije u Rusiju.

SAD kontinuirano povećava sankcije Moskvi nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu prošlog četvrtka. Bjelorusija je dopustila ruskim vojnicima da koriste njezin teritorij kao početnu točku napada. 

Ruska invazija nije još uspjela svrgnuti ukrajinsku vladu, ali je natjerala više od 870.000 ljudi na bijeg u susjedne zemlje te uzdrmala globalnu ekonomiju zbog toga što su vlade i kompanije diljem svijeta odlučile izolirati Moskvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!