SAD završio operaciju prikupljanja ostataka kineskog balona

17.02.2023.

20:41

Autor: Hina/HRT

Američke snage srušile su kineski balon

Američke snage srušile su kineski balon

Foto: Randall Hill / REUTERS

Američka vojska u petak je priopćila da je kod Južne Karoline uspješno završila operaciju vađenja ostataka navodnog kineskog nadzornog balona kojeg je oborio američki borbeni zrakoplov te da su ostaci poslani u laboratorij FBI-a na analizu.


- Posljednji dijelovi krhotina prebacuju se u laboratorij Federalnog istražnog ureda u Virginiji radi protuobavještajnog istraživanja, kao što je bilo i s prethodno pronađenim ostacima na površini i ispod nje. Operacije su završene u četvrtak, brodovi mornarice i obalne straže napustili su područje, a sigurnosni perimetri oko lokacije su ukinuti, navodi se u priopćenju Sjevernog zapovjedništva SAD-a.

Američka vojska je ranije ovog tjedna objavila da je pronašla sve identificirane dijelove senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture balona.

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio špijunski, tjedan dana je letio iznad teritorija SAD-a i Kanade prije no što je oboren blizu atlantske obale po nalogu predsjednika Joea Bidena. Ta je epizoda zategla odnose između Washingtona i Pekinga, zbog čega je ministar vanjskih poslova Antony Blinken odgodio put u Kinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!