16:56 / 22.02.2021.

Autor: Hina/HRT

SAD želi produljiti i proširiti nuklearni pakt s Iranom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Sjedinjene Američke Države pokušat će proširiti i produljiti sporazum svjetskih sila i Irana kojemu je cilj ograničiti njegov nuklearni program, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA objavila je da je s Iranom postigla "privremeno rješenje", od tri mjeseca, kako bi zadržala "zadovoljavajući" nadzor nad nuklearnim postrojenjima, iako će od utorka inspekcije biti ograničene.

Obraćajući se na konferenciji o razoružanju u Ženevi, Blinken je u unaprijed snimljenom govoru rekao: "SAD ostaje predan cilju da se Iran nikada ne domogne nuklearnog oružja. Diplomacija je najbolje sredstvo za postizanje tog cilja."

- Predsjednik Joe Biden rekao je da će, ako se Iran vrati strogom poštovanju nuklearnog sporazuma iz 2015., njegova administracija učiniti isto, dodao je Blinken.

- U suradnji sa saveznicima i partnerima tražit ćemo da se sporazum produlji i proširi, uključujući pitanje destabilizirajuće uloge Irana u regiji i njegov program balističkih raketa. Iran mora poštovati sporazum s IAEA-om i svoje međunarodne obveze, naglasio je američki državni tajnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!