20:34 / 30.08.2020.

Autor: V.K./Hina

SAD: Žrtva u Portlandu u sukobu antirasista i pristaša Trumpa

Foto: REUTERS/Terray Sylvester

Foto: REUTERS/Terray Sylvester

Foto: - / REUTERS

Jedna je osoba ubijena vatrenim oružjem u Portlandu, u saveznoj državi Oregonu, u kaotičnim okolnostima tijekom sukoba antirasista i pobornika američkog predsjednika Trumpa.
Jedna je osoba ubijena vatrenim oružjem u Portlandu, u saveznoj državi Oregonu, u kaotičnim okolnostima tijekom sukoba antirasista i pobornika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tužiteljstvo će tražiti teške kazne za policajce odgovorne za smrt Georgea Floyda

U Portlandu se svakodnevno odvijaju prosvjedi protiv policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama nakon smrti Afroamerikanca Georga Floyda, kojeg je u svibnju tijekom nasilnog privođenja koljenom ugušio bijeli policajac.

Pokret je dodatno osnažen nakon što je u policijskoj pucnjavi ranjen Afroamerikanac Jacob Blake u Kenoshi u Wisconsinu.

Više stotina automobila pobornika američkog predsjednika organizirano je pristizalo u subotu u Portland, u središte grada gdje se se okupili prosvjednici pokreta Black Lives Matter (Crni životi vrijede), što je izazvalo razmjenu uvreda, svađa i ispaljivanja paintballa i suzavca, prema amaterskim snimkama.

Lokalna policija izvijestila je o nasilju prosvjednika i protuprosvjednika te o policijskom privođenju.

Pucnjevi su odjekivali oko 20,45 po mjesnom vremenu u središtu grada te su policajci pronašli žrtvu pogođenu vatrenim oružjem u prsa.

Za sada nisu poznate okolnosti ni je li ta smrt povezana s prosvjedima, a istraga je otvorena.

Pošaljite Nacionalnu gardu

Na temelju fotografija, ubijeni muškarac ima na glavi kapu "Patriot Prayer", lokalne skupine krajnje desnice, aktivne protiv proturasističkih prosvjeda koji tri mjeseca traju u Portlandu.

Američki predsjednik Donald Trump odaslao je više desetaka tvitova u nedjelju ujutro i kritizirao demokratskog gradonačenika Portlanda, Teda Wheelera, koji je odbio pozvati Nacionalnu gardu i općenito popustljivost gradova kojima upravljaju demokrati prema delinkvencjii i nasilju.

U Sjedinjenim Državama policija je u nadležnosti lokalne uprave.

-U manje od jednog sata naša Nacionalna garda bi riješila te probleme, twitao je Trump.

- Stanovnici Portlanda neće više dugo podnositi tu nesigurnost. Gradonačelnik je imbecil. Pošaljite Nacionalnu gardu!, dodao je i pozvao na uspostavu  reda i zakona.

Politika podjele

S druge strane, demokrati optužuju predsjednika da dolijeva ulje na vatru i potiče nasilje.

Gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler poslao je otvoreno pismo Donaldu Trump u kojem ga upozorava na njegovu politiku podjele i demagogije.

- Znamo da ste zaključili da su slike nasilja i vandalizma vaša jedina putovnica prema reizboru, napisao je Wheeler.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!