16:04 / 03.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Salvini nastoji izbjeći suđenje za situaciju s migrantima

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: - / REUTERS

Tereti ga se za protuzakonito zadržavanje migranata, a ako bude proglašen krivim prijeti mu i do 15 godina zatvora.
Talijanski krajnje desno orijentirani lider Matteo Salvini, koji nastoji izbjeći suđenje za prošlogodišnju situaciju s migrantima kada je blokirao njihov izlazak s broda obalne straže na talijansku obalu, tvrdi da je njegov potez tada poduprla cijela vlada.

Salvini je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova i obvezao se da će smanjiti masovnu imigraciju iz Libije otežavajući ulazak u talijanske luke čamcima na kojima su migranti doplovili u Sredozemlje.

Salvini je u srpnju, dva tjedna prije nego što je izvukao Ligu iz koalicije s Pokretnom pet zvijezda Salvini, odbio omogućiti 131 imigrantu iskrcavanje s broda obalne straže Gregoretti, sve dok se neke europske države nisu obvezale primiti ih.

Posebni je sud savjetovao da se Salviniju sudi zbog tog incidenta te da se u optužnici navede da ga se tereti za protuzakonito zadržavanje migranata, a ako bude proglašen krivim prijeti mu i do 15 godina zatvora.

Bivšim ministrima se ne može suditi za postupke dok su bili na vlasti

No u skladu s talijanskim zakonom, bivšim ministrima ne može se suditi za postupke počinjene dok su bili na vlasti, osim ako istragu ne odobri parlamentarni odbor.

Odbor koji čine 23 osobe odluku bi trebao donijeti 20. siječnja, a Salvinijev odvjetnik u petak je predao dokumente za obranu svojega klijenta, među kojima je i elektronička pošta iz ureda premijera Giuseppea Contea, za koje Salvini kaže da dokazuje kako je vlada poduprla njegove postupke.

- Upravljanje migrantskom krizom nije plod autonomne volje ministarstva vanjskih poslova, već inicijativa talijanske vlade, napisao je Salvini u dokumentima, dodajući da je tako postupio u "nacionalnom interesu".

Istraga o slučaju Gregoretti podsjeća na sličan slučaj iz kolovoza 2018. godine kada je zatraženo suđenje Salviniju zbog odluke o zadržavanju 150 migranata na brodu obalne straže punih pet dana.

Tada je parlamentarni odbor blokirao provođenje zahtjeva za istragom, a tadašnji Salvinijev koalicijski partner Pokret pet zvijezda podupro ga je, uz pojašnjenje da je odluka o zadržavanju migranata na moru bila zajednička.

No čini se da je Salvinijev položaj sada manje siguran jer je Pokret pet zvijezda još uvijek gnjevan zbog njegove odluke o napuštanju koalicije, ocjenjuje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!