20:50 / 18.03.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

Samit o Afganistanu u Moskvi pozvao na političko rješenje

Samit o Afganistanu u Moskvi

Samit o Afganistanu u Moskvi

Foto: Russian Foreign Ministry / Handout via REUTERS

Rusija, Kina, Pakistan i SAD pozvali su u zajedničkoj izjavi u četvrtak na samitu u Moskvi na postizanje političkog rješenja za okončanje desetljetnog rata u razorenom Afganistanu.

U izjavi se pozivaju sukobljene strane u Afganistanu da potpišu mirovni sporazum i uključe se razgovore kako bi donijeli smjernice za formiranje inkluzivne vlade i postizanje primirja.


Također se traži od talibana da ne pokreću proljetnu ofenzivu kako bi se spriječile žrtve i stvorilo okruženje pogodno za političko rješenje.


Uz predstavnike četiriju zemalja, na samitu je sudjelovalo izaslanstvo talibana i tim koji je predstavljao afganistansku vladu.


Abdullah Abdullah, čelnik Nacionalnog vijeća za pomirenje Afganistana, rekao je da bi mirovni proces trebalo ubrzati i da bi talibani trebali objaviti hitno primirje kako bi nastavili razgovore u drugačijem okruženju. Dodao je da je afganistanska vlada spremna razgovarati s talibanima na bilo kojoj razini, bez ikakvih preduvjeta.


Zamjenik čelnika Talibana, Abdul Ghani Baradar, kazao je u svom govoru u Moskvi da Sjedinjene Države nisu u potpunosti izvršile svoje obveze iz sporazuma potpisanog u veljači 2020. Među ostalim, preostali zatvorenici nisu pušteni na slobodu, rekao je.


Prema riječima šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova, svrha samita bila je stvoriti uvjete za daljnje pregovore. 


Sve strane moraju više raditi na postizanju mira u Afganistanu jer se trenutna vojna i politička situacija ne može nastaviti, rekao je Lavrov. 


- Nažalost, napori da se pokrene politički proces nisu bili uspješni, izjavio je.


Daljnja odgoda, dodao je, neprihvatljiva je s obzirom na pogoršanje vojno-političke situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!