Sanchez pohvalio Crnu Goru jer je na liniji EU-a u vezi rata u Ukrajini

31.07.2022.

18:15

Autor: Hina/HRT

Španjolski premijer Pedro Sánchez

Španjolski premijer Pedro Sánchez

Foto: Olivier Hoslet / REUTERS

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u nedjelju da je Crna Gora vodeća država koju čeka punopravno članstvo u EU-u, posebno pohvalivši Podgoricu što se uskladila s EU-om u pogledu ruske invazije na Ukrajinu.

Nakon susreta sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem u Podgorici, Sanchez je istaknuo kako Španjolska daje punu podršku Crnoj Gori na putu u EU.

- Crna Gora mora biti ujedinjena, stabilna i mora provesti potrebne reforme. Možete odigrati važnu ulogu u cilju postizanja stabilnosti u regiji, rekao je Sanchez.

Dodao je da je Crna Gora potpuno usaglasila svoju vanjsku politiku s politikom EU-a, posebno u vezi ruskog napada na Ukrajinu.

- Mi dijelimo iste principe. Ovdje ste također primili Ukrajince koji su bježali od horora u njihovoj zemlji i pokazali veliku solidarnost sa zemljom koja je je u ratu, rekao je Sanchez.

Đukanović je rekao da je prijem zemalja zapadnog Balkana u EU najbolja moguća geopolitčka investicja u mir i sigurnost na europskom kontinentu.

- Suglasili smo se da je Crna Gora u najboljoj poziciji da iskoristi dodatno otvorena vrata EU-a nakon tragičnog iskustva Europe s agresijom Rusije na Ukrajinu, izjavio je Đukanović.

Sanchez je u petak počeo regionalnu turneju, posjetivši Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a nakon Crne Gore odlazi u Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!