Sanchez: Sj. Makedonija može računati na potporu Španjolske za članstvo u EU

31.07.2022.

21:46

Autor: Hina/HRT

default error photo

Španjolski premijer Pedro Sanchez poručio je u nedjelju u Skoplju da Sjeverna Makedonija može računati na potporu Španjolske na svome putu ka članstvu u EU.

- Sjeverna Makedonija je u Europi, i povijesno i zemljopisno, i sada ste korak bliže željenom cilju. Možete računati na potporu Španjolske u svojim idućim koracima ka članstvu u EU, rekao je nakon sastanka s premijerom Dimitrom Kovačevskim španjolski premijer istaknuvši da je njegova zemlja podržavala i podržava Sj. Makedoniju.

Sanchez, koji tijekom vikenda posjećuje zemlje regije zapadnog Balkana, kazao je kako je taj posjet važan u trenutku kada se deblokira proces pregovora Sj. Makedonije i Albanije s EU, ali i, kako je rekao, zbog "brutalne agresije Putina na Ukrajinu".

- Sjedinjeni smo više nego ikada u odnosu na međunarodno pravo u svjetskom poretku koji se temelji na normama, slobodi, potrazi za prosperitetom za naše građane, demokraciji i miru, istaknuo je Sanchez, prenosi srbijanska agencija Beta.

Španjolski premijer zahvalio je premijeru i narodu Sj. Makedonije zbog toga što su europsku viziju stavili ispred bilo kojeg drugog interesa.

- Napravili ste pravi izbor, deblokirali ste put koji ce Sj. Makedoniju dovesti na mjesto na kojem treba biti, rekao je.

Premijer Sj. Makedonije istaknuo je da je njegova zemlja spremna za EU i da ide naprijed ka punopravnom članstvu u EU.

- To je proces od kojeg necemo odstupiti, jer nam je mjesto u EU, rekao je Kovačevski.

Sanchez se, prema najavama, treba u Skoplju susresti i s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim.

Španjolski premijer u petak je posjetio Srbiju, potom Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a u ponedjeljak posjet regiji završava susretom s najvišim albanskim dužnosnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!