10:16 / 18.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Šangaj nastavlja s masovnim testiranjem, novi porast broja zaraženih COVID-om

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Toby Melville / Reuters

Kinesko komercijalno središte Šangaj nastavlja s masovnim testiranjem dok pokušava suzbiti novi porast broja zaraženih covidom-19, no neki su okruzi ublažili pravila zatvaranja kako bi smanjili poremećaje na najmanju moguću mjeru.

U gradu u kojem živi oko 25 milijuna ljudi, 17. ožujka zabilježeno je 57 simptomatskih slučajeva zaraze u lokalnoj zajednici, s još 203 asimptomatska slučaja prenesena u zemlji, u odnosu na 8 simptomatskih i 150 asimptomatskih dan ranije.

Šangaj, koji je do sada ostao relativno pošteđen koronavirusa, zatvorio je škole i pokrenuo program testiranja u cijelom gradu nakon kojeg su deseci stambenih kompleksa zatvoreni na najmanje 48 sati.

Kina se bori s najgorim izbijanjem covida otkako se virus prvi put pojavio u Wuhanu 2020. godine. Zemlja je 17. ožujka izvijestila o 2388 novih lokalnih slučajeva s potvrđenim simptomima, što je gotovo dvostruko više od prethodnog broja.

Epidemija prema međunarodnim standardima nije velika i analitičari raspravljaju o tome koliko će beskompromisni kineski odgovor nulte tolerancije prema covidu naštetiti gospodarstvu kod kuće i u svijetu općenito. Predsjednik Xi Jinping kasno je u četvrtak signalizirao da dosadašnja strategija za suzbijanje epidemije neće biti odbačena.

- Pobjeda dolazi iz ustrajnosti, rekao je Xi na sastanku stalnog odbora Politbiroa, pozivajući na učinkovitije mjere i napore za smanjenje učinka na gospodarstvo, izvješćuju državni mediji.

Šangajska vlada, naglašavajući da neće biti zatvaranja u cijelom gradu kao u drugim gradovima, rekla je da će testirati stanovnike od četvrti do četvrti i narediti 48-satnu blokadu dok čekaju svoje rezultate.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!