Sankcije bi mogle omesti opskrbu Rusije lijekovima

03.03.2022.

11:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

Lijekovi - ilustracija

Lijekovi - ilustracija

Foto: I viewfinder / Shutterstock

Zapadni proizvođači lijekova i medicinskih uređaja planiraju nastaviti s izvozom u Rusiju, ali planove bi im mogle zakomplicirati ekonomske sankcije nakon ruskog napada na Ukrajinu, koje otežavaju plaćanje.

Sankcije koje su SAD, Velika Britanija, EU i Kanada uvele Rusiji ne obuhvaćaju lijekove i medicinsku opremu, ali problem bi mogle biti kaznene mjere ruskim financijskim institucijama.

Isključenje sedam ruskih banaka iz SWIFT-a i kontinuirani napadi na Ukrajinu mogli bi izazvati prekid u opskrbi, izvijestila je europska lobistička skupina proizvođača medicinskih uređaja MedTechEurope.

- Zamrzavanje bankovnih transfera moglo bi doista utjecati na izvoz medicinskih uređaja iz EU-a u Rusiju. Aktivno ispitujemo razmjere (tih problema) i vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, rekao je glasnogovornik MedTechEurope.

Odgovornost je sektora, prema međunarodnim humanitarnom pravu, da nastavi s opskrbom, ističu udruge, stručnjaci i šefovi kompanija.

Europska federacija farmaceutskih tvrtki i udruga pozvala je u priopćenju na sigurnu dostavu lijekova i cjepiva ljudima u Ukrajini, susjednim zemljama EU-a i Rusiji.

Proizvođači lijekova, uključujući švicarski Novartis, danski Novo Nordisk i Lundbeck, britanski GlaxoSmithKline i američki Eli Lilly, rekli su da rade na tome da pacijentima osiguraju kontinuiran pristup lijekovima.

Novo Nordisk, najveći proizvođač lijekova za dijabetes u svijetu, priopćio je da će učiniti "sve što može kako bi se nastavila opskrba Ukrajine i Rusije", ali procjenjuje da će zbog sankcija imati teškoća. Već je imao problema s isporukom lijekova u Ukrajinu.

Međunarodne humanitarne udruge nastoje sačuvati isporuku bitnih lijekova u Ukrajinu, gdje ruske trupe pokušavaju preuzeti kontrolu nad velikim gradovima, što je potaknulo više od 870.000 Ukrajinaca da napuste svoju zemlju, a milijune da potraže zaklon od zračnih napada.

- Ljekarne u Ukrajini već izvješćuju o nestašici medicinskih potrepština, ističe Reuters.

Opskrbu Rusije lijekovima i medicinskom opremom dodatno pak otežava odluka velikih logističkih tvrtki o obustavi transporta.

Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je u srijedu da bi se pošiljke u Rusiju, uključujući medicinske potrepštine, mogle oštetiti ili pokvariti zbog kašnjenja u lukama i na carini.

EU je u 2020. u Rusiju izvezao farmaceutske proizvode u vrijednosti 6,5 milijardi eura, s udjelom u ukupnom izvozu od oko 8,4 posto, prema podacima Eurostata.

Izvoz medicinskih uređaja dosegnuo je u 12-mjesečnom razdoblju do kraja rujna prošle godine vrijednost od oko 1,6 milijardi eura, prema podacima MedTech Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!