Sankcije promijenile brodske rute

07.04.2023.

10:15

Autor: V.K./HRT/Hina

Tankeri zbog sankcija putuju duljim rutama

Tankeri zbog sankcija putuju duljim rutama

Foto: Isaac Urrutia / REUTERS

Tankeri s gorivom putuju danas duljim i skupljim rutama i ispuštaju više štetnih plinova, iscrtavajući novu pomorsku kartu u trgovini energijom koju su izmijenile zapadne sankcije Rusiji i njezinim energentima.


Zbog embarga Europske unije ruski tankeri s naftnim proizvodima poput benzina, dizela i mlaznog goriva putuju danas 16 do 18 dana do Brazila, a isto toliko treba američkim brodovima da dopreme gorivo u Europu, prema dva izvora u brodarskim krugovima.

Prije sankcija tanker je iz Rusije u Europu putovao četiri do šest dana, navode.

Otkada je EU Rusiji uveo sankcije, vrijednost indeksa tankerskih vozarina BCTI koji objavljuje Baltic Exchange a mjeri kretanje vozarina u transportu goriva na skupini najprometnijih svjetskih ruta više se nego udvostručila.

Iscrtavanje nove pomorske karte naglašava neizravne posljedice nastojanja Zapada da kazni Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, uz izraženiju nesigurnost u opskrbi gorivom i više cijene, upravo u vrijeme kada se vlade bore s inflacijom i prijetnjom globalne gospodarske krize.

- Ne samo da su putovanja puno duža, promijenilo se i 'ponašanje' plovila, kojima je sada zabranjen pristup na druga tržišta CPP-a (čistih naftnih derivata), napisao je analitičar teretnog prijevoza u naftnoj analitičkoj tvrtki Vortexa Dylan Simpson.

Zbog duže plovidbe veća emisija ugljika


Ruske pošiljke goriva sada putuju prema dalekim kupcima u Brazilu, Turskoj, Nigeriji i Maroku budući da Moskva pokušava nadoknaditi izgubljeni europski prihod. Europa pak uvozi više goriva iz Azije i s Bliskog istoka, prema podacima Refinitiva i Kplera.

U Africi i na istočnom Mediteranu rusko gorivo zamjenjuje danas ono iz Azije koje se privremeno preusmjerava u skladišta u Singapuru, centru za miješanje, rekla su dva izvora iz rafinerija u sjeveroistočnoj Aziji.

Europski uvoznici koji su u Antwerpenu prije rusko-ukrajinskog rata čekali pošiljke nafte iz ruskih luka četiri dana sada čekaju teret iz SAD-a 18 dana, rekao je jedan od izvora.

SAD je danas glavni opskrbljivač Europe teškom naftom, a Brazil, tradicionalni uvoznik američke nafte, okrenuo se Rusiji, zbog atraktivnijih cijena.

Međutim, putovanje od Rusije do Brazila može potrajati 18 dana ili dulje, uz troškove po putovanju do sedam milijuna dolara, gotovo dvostruko veće od troškova isporuke iz SAD-a, rekao je jedan od izvora.

Budući da brodovi putuju na većim udaljenostima, otvara se i pitanje većih emisija ugljika.

Na temelju pretpandemijskih podataka, 10-postotno povećanje kilometraže svih tankera na relacijama s Europskim gospodarskim prostorom povećava njihovu emisiju ugljičnog dioksida za oko 1,5 milijuna tona, tumači Valentin Simon iz briselske udruge Transport & Environment.

To odgovara godišnjoj emisiji oko 750 tisuća automobila u Europi, dodaje Simon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!