11:55 / 12.01.2020.

Autor: M.Š./Hina

Sarajevo i ove nedjelje grad s najvećim onečišćenjem zraka

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sarajevo je i u nedjelju, treći dan zaredom, na vrhu popisa gradova svijeta s najvećim onečišćenjem zraka.
Sarajevo je i u nedjelju, treći dan zaredom, na vrhu popisa gradova svijeta s najvećim onečišćenjem zraka, podatak je koji je dostupan na mrežnima stranicama AirVisuala, portala specijaliziranog za prikupljanje podataka s mjernih postaja diljem svijeta.

Indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo bio je 405, što je glavni grad Bosne i Hercegovine svrstalo u kategoriju onih u kojima je zrak opasan za zdravlje.

Druga na popisu gradova svijeta s najvećim onečišćenjem bila je pakistanska Dhaka, no ondje je AQI bio znatno niži od sarajevskog i iznosio je 245, što je u kategoriji nezdravoga, no daleko od opasnoga.

U Sarajevu je zabilježana golema koncentracija mikročestica prašine u zraku od 357 mikrograma po kubnom metru.

U nedjelju je provedeno mjerenje čestica PM 2.5 koje su najopasnije jer lako produru u dišni sustav i ostavljaju trajna oštećenja.

Zbog dramatičnog onečišćenja zraka, najvećeg ove zime, vlada Sarajevske županije jučer je proglasila stanje uzbune te preporučila stanovništu da ne izlazi iz kuća i ne otvara prozore.

U slučaju kretanja na otvorenome preporučuje se uporaba zaštitnih maski.

Policiji je izdan nalog da iz prometa užim dijelom grada isključuje vozila koja imaju motore standarda Euro 3 i niže.

Prema prognozama meteorologa, opasni zrak mogao bi gušiti Sarajalije sve do kraja idućeg tjedna, kada se očekuje promjena vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!