Sarajevo: Otkazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

26.04.2022.

13:18

Autor: Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Otkazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Otkazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U Sarajevu se danas trebala održati izvanredna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa samo jednom točkom dnevnog reda, a to je prijedlog izmjena Izbornog zakona - koje su predložili zastupnici Kluba hrvatskog naroda. No zbog bojkota najjače bošnjačke stranke SDA sjednica nije održana.


Nešto prije 11 sati u zgradu Parlamentarne skupštine BiH došao je čelnik SDA Bakir Izetbegović, koji je novinare izvijestio da SDA neće sudjelovati u današnjoj hitnoj izvanrednoj sjednici koju je sazvao predsjedatelj Dragan Čović, rekavši da taj prijedlog zakona nije ustavan i da je zapravo "nakaradan".

Dragan Čović počeo je sjednicu ustvrdivši da ne postoji kvorum jer od 15 zastupnika u Domu naroda devet ih mora biti nazočno i to po tri iz svakog konstitutivnog naroda.

Nakon prekida sjednice Dragan Čović, zakazao je novu za sutra u 10 sati te je rekao da mu žao i da je ovo klasičan primjer opstrukcije rada institucija BiH, kao i pokušaj blokad donošenja novog izbornog zakona uoči odluke Središnjeg izbornog povjerenstva o raspisivanju izbora u BiH 4. svibnja.

- Predsjedatelj Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Dragan Čović u obraćanju novinarima nakon prekida sjednice rekao je da je ovo praktički bio pokušaj da se u Parlamentu donese izmjena izbornog zakona kako bi se mogla dočekati odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o raspisivanju izbora 4. svibnja. Dobri poznavatelji prilika kažu da su male proceduralne i vremenske mogućnosti da se nešto izmjeni u redovitoj proceduri. Još jedanput je bio pokušaj da se kroz parlamentarnu proceduru uradi to da Hrvati u BiH mogu napokon birati svoje predstavnike. Izetbegović je najavio tj. rekao da zaziva međunarodnu zajednicu i njihovu intervenciju, odnosi li se to na izborni zakon - nije rekao. Svakako je pozvao Schmidta da do izbora učini nešto više, rekao je Ilko Barbarić javljajući se iz Sarajeva za Dnevnik.

- Gospodin Čović je odlučio da ipak održi danas sjednicu. Ukoliko bi zakon prošao, a prošao bi glasovima HDZ-a i SNSD-a, onda bi se jako zakompliciralo, tako da smo mi danas u SDA odlučili da ne prisustvujemo sjednici i da na taj način za sada zaustavimo donošenje toga nakaradnog prijedloga, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

- Ja mogu samo ovo doživjeti kao klasičnu blokadu institucija države Bosne i Hercegovine ili opstrukciju rada parlamenta odnosno zakonodavne vlasti u BiH, ja bih rekao na način kakav do sad nije viđen ili barem jedno dulje vrijeme nije viđen u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, rekao je Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!