13:20 / 03.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Sarajevo već dva dana grad s najviše onečišćenim zrakom na svijetu

-

-

Foto: - / -

Indeks oznake od 300 do 500, zone u kojoj je u nedjelju bilo i Sarajevo, predstavlja opasnost za sve kategorije stanovništva.
Kvaliteta zraka u gradskim središtima u Bosni i Hercegovini dramatično je pogoršana s prvim danima prosinca, a Sarajevo je, prema nekim parametrima, proteklog vikenda dospjelo na vrh popisa gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu.

Prema podacima dostupnim s mjerne postaje, koju je u središtu Sarajeva postavilo veleposlanstvo SAD-a u BiH, indeks kvalitete zraka u tom gradu u nedjelju je bio veći od 300, što predstavlja stanje uzbune, odnosno najveće moguće opasnosti za zdravlje stanovništva.

Danas je taj indeks iznosio 261, što je oznaka za stanje zraka koje je "veoma nezdravo".

Mjerna postaja u veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu kvalitetu zraka mjeri po standardima Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA). Upravo je ta agencija na svojoj internetskoj stranici u nedjelju i ponedjeljak objavila kako je, prema njihovim mjerenjima, Sarajevo trenutačno grad s najviše onečišćenim zrakom na svijetu.

Prema njihovoj ljestvici, koja podrazumijeva kumulativnu analizu sadržaja onečišćujućih tvari u zraku poput čestica prašine, ugljičnog monoksida i sumpornog dioksida, kvaliteta zraka smatra se zdravom isključivo ako je niža od indeksa 50, a sve više od toga je manji ili veći rizik za zdravlje, uz preporučane mjere opreza i zaštite. Indeks oznake od 300 do 500, zone u kojoj je u nedjelju bilo i Sarajevo, predstavlja opasnost za sve stanovništvo.

Tek danas reagirali su iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH potvrdivši ono što je svima danima vidljivo, odnosno visoku razinu onečišćujućih tvari u zraku u svim gradovima u kojima oni provode mjerenja.

Dogodilo se prekoračenje propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice ( PM2.5/ PM10), a u Živinicama i Zenici i prekoračenje graničnih vrijednosti za sumporni dioksid. U Sarajevu su prekoračene i propisane vrijednosti za ugljični monoksid, stoji u priopćenju.

Najviše koncentracije lebdećih čestica prašine zabilježene su u Sarajevu, gdje su dnevni prosjeci, kako je navedeno, bili od 4 do 5 puta viši od propisanih iznosa. Dopuštena vrijednost čestica prašine je 50 mikrograma po prostornom metru, a na mjernoj postaji kod sarajevske vijećice bila je čak 269 mikrograma. Ugljični monoksid iznosio je 6,5 miligrama tijekom 24 sata, a dopušteno je 5.

U Tuzli, Zenici i Kaknju razina onečišćenja lebdećim česticama prašine bila je malo niža nego u Sarajevu, ali od 3 do 4 puta viša od propisanih vrijednosti.

Nema naznaka kako će se postojeće stanje, koje ugrožava stanje stanovništva, uskoro promijeniti jer se, sukladno vremenskoj prognozi, i idućih dana očekuje zadržavanje visokih koncentracija onečišćujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!