19:36 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Sastanak Arapske lige zbog Trumpove odluke o Jeruzalemu

-

-

Foto: - / -

Alarmirani odlukom Trumpa sastali su se kako bi razradili zajedničku taktiku zbog najnovijeg razvoja stanja. Naime, nakon odluke Bijele kuće, arapske zemlje počele su prijetiti SAD-u.
Šefovi diplomacije članica Arapske lige sastali su se u egipatskom glavnom gradu Kairu. To je još jedan sastanak zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da sljedeće godine u Jeruzalem prebaci američko veleposlanstvo.

Alarmirani odlukom Trumpa sastali su se kako bi razradili zajedničku taktiku zbog najnovijeg razvoja stanja. Naime, nakon odluke Bijele kuće, arapske zemlje počele su prijetiti SAD-u, a bliski američki saveznici predsjedniku Trumpu jasno sugerirati kako je nepotrebno izazvao veće sukobe u ionako nestabilnoj regiji.

U međuvremenu, UN-ova agencija za pomoć palestinskm izbjeglicama traži od Arapske lige sredstva za daljnje funkcioniranje, nakon što je administracija Donalda Trumpa smanjila pomoć organizaciji za desetke milijuna dolara. Njezin je šef Pierre Krahenbuhl, arapskim ministarima vanjskih poslova posvjedočio kako je američki rez najteža kriza u povijesti agencije.

UN-ova Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama, koja pomaže oko pet milijuna palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, prošle je godine imala proračun od preko milijarde dolara. SAD su bile najveći donator, dajući trećinu ukupnog proračuna. Američka je administracija ove godine zadržala polovicu prve rate plaćanja, zahtijevajući reforme kao uvjet za buduću pomoć.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!